Uluslararası Dijital Pazarlama

Arama Motoru Optimizasyonu Başlangıç Rehberi

Search Engine Optimization bir diğer adıyla SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), hedeflenen kelimelerin arama motorlarında üst sırada yer alması için yapılan işlemler bütünüdür. SEO ile amaç Google başta olmak üzere arama motorlarında ilk sayfada çıkmaktır. Bunu başarılabilmeniz için sitenizi optimize etmeniz gerekir, optimize süreci bir döngü halindedir. Bunun için arama motoru optimizasyonu rehberi önerilerini sizlere sunuyoruz.

SEO çalışmaları, dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. Yılmaya ve ucunu bırakmaya gelmediği gibi SEO hilelerine başvurmaya da gelmez. İlk sırada çıkmak için yapılan SEO hileleri bir süre kazanç sağlasa da kısa süre sonra fark edilecek, sitenizin arama motorlarından yok olmasına kadar gidecektir. Etkili arama motoru optimizasyonu için pek çok kural var ancak ilki ve en önemlisi, istikrar göstermek.

SEO’ya merak duyanlar ve yeni başlayacaklar için arama motoru optimizasyonu rehberi önerilerini bir araya getirdik.

arama motoru optimizasyonu rehberi konusu içerisinde yer alan SEO çalışmaları iç ve dış olmak üzere 2’ye ayrılıyor.

İç SEO

İsminden de anlaşılabileceği gibi İç SEO, site içerisinde yapılan iyileştirmelerin adıdır. İç SEO çalışmalarından adım adım bahsedeceğiz.

  • Her ne kadar SEO ile hedef Google’da ilk sırada çıkmak olsa da asıl amacınız kullanıcı odaklı olmak olmalıdır. Bu nedenle her şeyden önce kullanıcıların işini kolaylaştıracak web tasarımı yapmalısınız.
  • Google değerlendirmesinde kelimelerin önemi büyüktür. Hedef kelimelerinizi yani keywordlerinizi tasarımınızla da renklendirerek avantaj sağlayabilirsiniz.
  • W3W standartlarına uygun olan tasarımlar da SEO açısından kritiktir. Web standartlarına uygun olmayan tasarımlar, Google gözünde eksiktir.
  • Başlıklar ve alt başlıklar yani SEO dilinde Headingler, SEO’da ciddi avantajlara veya dezavantajlara neden olabilir. Headingler H1’den H6’ya kadar gider. En büyük ve değerli Heading H1’dir. H1’ler, arama motorlarına bu kelime benim için kritik demenin bir yoludur.
  • Siteniz için önemli olan kelimeleri boldlamak da arama motorlarına verilen bir sinyaldir. Arama motorları için ideal kelime sayısı 300’dür ancak her bir kelime aynı öneme sahip olamaz. Bu noktada kritik kelimeleri boldlayarak hem hedef kitlenin hem de arama motorlarının dikkatini çekebilirsiniz.
  • Her sayfanın kullanıcılara ve Google’a tanıtılması için iç linklemeler önemlidir. İç linklemelerin aynı anahtar kelimeler üzerinden yapılması gerekir. Örneğin; pratik yemek tarifleriyle ilgili bir yazınızda, pratik kahvaltılıklar başlıklı yazınıza link verebilirsiniz.
  • Site içi görselleri de en az metinler kadar önemlidir. Sonuçta; kişiler görsel aramalarında da bulunabilir. Bu yüzden sitenize ait her bir görseli isimlendirmeli, HTML üzerinde de alt etiketlerini geçirmelisiniz.
  • SEO İçi çalışmasının en son maddesi olarak yazıyor olsak da özellikle Google’ın en fazla önemsediği konu sitenizdeki içeriklerin doğal ve özgün olmasıdır. Sadece SEO amaçlı yapılan çalışmalar, belli bir süre fayda sağlasa da bir süre sonra başladığınız yere dönmenize neden olacaktır.

Dış SEO

Sitenizin içindeki bütün eksikleri tamamladıktan sonra Dış SEO çalışmalarına geçebilirsiniz. Dış SEO, İç SEO çalışmalarını destekleyen ve site dışından sitenizin değerini arttırmak için yapılan çalışmalardır. Dış SEO çalışmaları;

  • Sitenin arama motorlarına kaydedilmesi,
  • Backlink alınması,
  • Sosyal imleme
  • Dmoz kaydının yapılması şeklinde sıralanabilir.

Dış SEO’da Backlink çalışmaları kritiktir. Çünkü; backlink alınan site, değersiz veya arama motorları tarafından cezalı bir siteyse, yarardan ziyade zarar getirecektir. Bu nedenle değeri yüksek sitelerden backlink almalı, size backlink vermiş değersiz siteleri tespit ederek temizlemelisiniz.

Hem iç hem de dış SEO çalışmalarında profesyonel destek için SEO danışmanlığı alabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu Başlangıç Rehberi
Mucizefikir ile Görüşme Başlat
1
Scan the code
Merhaba👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?