Business to Business açılımına sahip B2B Pazarlama nedir merak edilmektedir. Firmadan firmaya pazarlama şeklinde Türkçeye çevrilen bu satış yönteminde ürün veya hammaddenin başka bir organizasyona pazarlanmasına denmektedir. Üretilen ürün ya da hizmet farklı bir firmaya satılırken gerçekleşmekte olan pazarlama faaliyeti olarak da adlandırılabilmektedir. Günümüzde artmakta olan ticaret hacmi sebebiyle klasik pazarlama kadar kolay olmamasına rağmen önemi gün geçtikçe artmaktadır. Genellikle yazılım hizmetleri bu konuda akla gelen ilk hizmetleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra lojistik ve hammadde tedariki gibi de günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız hizmetler bu pazarlama türünde yer alır. Ürün veya hizmete göre farklı aşamalardan meydana gelebilmekte olan Business to Business Pazarlama için çeşitli örnekler verilerek durum açıklanabilir. Örneğin, peynir üretimi yapmakta olan mandıranın bu pazarlama konusunda izleyeceği ilk adım süt tedariki için üretici ile iletişime geçmesidir. Sütün üreticisi ya da toplayıcısı olan firma kendi stratejileri ile ürünün pazarlama işlemlerini yapmaktadır.
B2B Pazarlama Stratejisi
Doğru müşterinin belirlenmesini kapsayan B2B Pazarlama şirketlerin kaynaklarını doğru bir biçimde kullanmasına yardımcı oluyor. Müşterinin istediği hizmet ve ürüne ulaşabilmesi adına çok önemli taktikleri içeriyor. Müşteri bu sayede suiistimalciden ayrılarak doğru bir satıcı ile bağlantı kuruyor. Aynı zamanda satıcı için de müşterinin verimli halde kalmasını ya da zararlı hale gelmesinin önüne geçmesini sağlıyor. Bu konuda ise ödeme süresi, müşterinin büyüklüğü, aldığı ürün çeşitliliği gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor. Müşterinin almakta olduğu ürün gruplarının iyi bir şekilde tahlil edilmesi kaynakların doğru kullanılması için gerekiyor. Ürünlerin hedef müşteri grubu ile uyumunun incelenmesi gerekiyor. Bunun için ortak bir gelecek kurulabilir yapıda ilişkilerin bulunması gerekiyor.
B2B Pazarlama Nasıl Yapılır?
Şirket ve kuruluşlara dair pazarlama hizmetlerinin tümünü kapsamakta olan hizmetler B2B marketing konusunda girmektedir. Bireyselden ziyade şirketlerin pazarlama taktiklerine ve ilişkilerine yönelik çözümler üretmektedir. B2B Pazarlama stratejisi şirketler arasındaki iletişimin dikkatli bir şekilde incelenip buna göre bir yol izlenmesi gerektiği üzerine çalışmalar yürütür. Bu pazarlama taktiğinde hedefler satın alma deneyimini güçlendirmek ve etkileşimi artırmak gibi ana etkenlerden oluşur. Marka bilinirliğini artırarak daha fazla müşteri kazanma üzerine çalışmalar yapar. Müşterilerin korunarak satış ilişkisinin maksimum verimde kalmasına yardımcı olur. Başarılı olmak için ise hedef kitlenin en iyi şekilde tanınması gerekmektedir. En iyi şekilde icra etmek için ise bazı stratejiler izlenmektedir;
- Web site geliştirme ve tasarımı
- Video pazarlama
- İçerik pazarlama
- Arama motoru optimizasyonu (SEO)
- Sosyal medya üzerinden pazarlama
- Arama motoru pazarlaması (SEM)
Her firma için farklı stratejiler belirlenebilmekle birlikte bu konuda sezgilere güvenilerek yapılan işler beklenen başarıyı vermemektedir. Mutlaka profesyonel bir çalışma yürüterek ilgili stratejilerin belirlenmesi ve uygulanması gerekir. Bu stratejilerin ise müşterilere başarılı bir şekilde aktarılması gerekmektedir.