Günümüz dijital kültüründe sıklıkla tercih edilen emojilerin tarihine kısa bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Shigetaka Kurita, bilinen ilk Emoji yaratıcısıdır ve “Emoji’nin Babası” olarak kabul edilmektedir. Türkçe karşılığının ne olduğu tam olarak bilinemeyen emoji kavramı, 1990’lı yılların sonunda Japonya’da ortaya çıkmıştır. O zamanlardan günümüze dek sosyal medya kanallarında sıklıkla karşılaştığımız emojiler, artık neredeyse evrensel bir dil haline gelmiş durumda. Öyle ki kimi zaman sözcüklerle ifade edeceğimiz şeyleri bir veya daha çok emoji kullanarak anlatabiliyoruz. Emojilere, anlamlar yüklüyor ve dijital dünyadaki iletişimi bu doğrultuda sağlıyoruz.
Tam olarak kelime anlamı hala bilinemeyen Emoji, hayatımızın bir parçası konumunda! Apple’ın İOS cihazlarında 2011 senesinde kullanılmaya başlayan simgeler, zamanla diğer cihazlarda da kullanılarak dijital iletişimin yeni dili haline gelmiştir. Dijital dünyanın ortak dili olarak tabir edebileceğimiz emojiler, duygularımızı kelimelerle ifade etmekle zorlandığımız zamanlarda, çekindiğimizde, utandığımızda, satırlar kadar yazı yazacak vakit bulamadığımızda ve söyleyeceklerimizi daha sempatik hale getirmek istediğimizde yardımımıza koşan sembollerdir. Bir düşünün, sonuna veya başına emoji eklemediğiniz cümleleriniz var mı? Olsa bile mutlaka azınlıktadırlar.
Üstelik öyle ki emojiler, sadece cep telefonlarına hapsolmuş semboller değiller! Dünya’nın birçok yerinde görebileceğiniz emoji santa sergileri, emoji şiir kitapları, emoji aksesuarlar, emoji pijamalar, emoji çantalar ve emoji şapkalar 21.yüzyılın dilinin emojiler olduğunu gösteriyor. Sadece bu kadar mı? Tabi ki hayır! Emoji konusundaki asıl süpriz Katty Perry’den geliyor! Emoji temalı klibiyle büyük ses getiren ünlü sanatçı, emoji kavramının ne denli büyük bir iletişim ağı olduğu olgusuna işaret ediyor.
Çok Şaşıracaksınız! 21.Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olan Emojinin Kullanım Alanları;
-
- Alice Harikalar Diyarı gibi birçok klasik eser sözcüklerin yerine emojilerle yazıldı.
- İlginç bir şekilde Dünya’nın lüks otelleri arasında yer alan bazı oteller, emojili oda servisi menüleri kullanıyor. Telefonla konuşmaya ve kat görevlisini çağırmaya gerek kalmadan whatsapptan isteyeceğiniz yiyecek veya içeceğin emojisini yollayarak kolaylıkla şiparişinizi verebiliyorsunuz.
- Türkiye’de en çok kullanılan emoji kalp. Dünya’da ise gözlerinden yaş gelene kadar gülen surat ifadesi en çok kullanılan ifade.
- Kristin Stewart ve Robert Pattinsonlu ‘Alacakaranlık’ filminin emojilerle altyazısı var.
- Oxford Dictionary, gözünden yaş gelene kadar gülmek ifadesini yılın kelimesi seçerek, emojilerin bir dil kurumu tarafından tescillendiğini de göstermiş oldu.
- Emojili klavye tasarlandı.
Emojiler Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda; insanların duygu ve düşüncelerini ifade etmesi konusunda emojilerin oldukça etkili ve faydalı olduğu görülmektedir. Kelimelerle yazarak daha uzun bir zaman harcamak yerine en kestirme yoldan hissettiklerini anlatmak isteyen bireyler, emoji kullanımına ağırlık veriyor. Ve emojiler sayesinde, üzüntünüzü, mutluluğunuzu, heyecanınızı, şaşkınlığınızı ve o an ne işle meşgul olduğunuzu ifade edebiliyorsunuz. Karşı taraf da yolladığınız emojiler ile sizin duygularınızı anlayabiliyor.
En Popüler Emojiler Hangileridir?
FiveThirtyEight adlı araştırma merkezinin yapmış olduğu araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda karşılaşılan istatistik veriler şu şekildedir; En çok tercih edilen emoji, tüm Dünya’da kalp işaretidir. Ondan sonraki sıklıkla tercih edilen ifade ise gözünden yaş gelirken gülen ifadedir. 3. olan emoji ise; gözlerinde kalp çıkan ifadedir.
Mucize Fikir ailesi olarak bu makalemizde sizlere dijital dünyanın yeni anlaşma biçimi olan emojilerden bahsettik. Bir sonraki makalemizde yanlış kullanılan emojiler ve anlamlarına değineceğiz…