DİJİTAL TANINIRLIĞINIZI OLUŞTURMAK VE GELİŞTİRMEK İÇİN KAÇIRAMAYACAĞINIZ 8 OFF-PAGE SEO STRATEJİSİ
Off-page SEO Nedir?
Off-page SEO (sayfa-dışı arama motoru optimizasyonu) markanızı çevrimiçi ve çevrimdışı mecralarda; içerik kullanımıyla, ilişkilerle, arama motoru taramalarında beklentilere en uygun deneyimlemeleri ortaya çıkaracak linklerle optimize etme, en uygun hale getirme eylemidir. Bu eylem, markanızın pozitif manada kademe kademe ilerlemesini, internet ortamında markanızdan bahsedilmesini, sıralamalarda üstlere çıkabilmenizi, web sitenize olan giriş çıkış trafiğinin artmasını ve olumlu yönde dönüşümünüzü sağlar.
Doğrusunu söylemek gerekirse kulağa harika geliyor değil mi?
Pekâlâ, çocuklarımın okuduğu okulun yemekhanesinde önümde oturan temsilciye dünya düzdür dedim.
Kafasını yana yatırarak ve çenesini öne doğru iterek sanki ayağını çektiğimi kabul etmemi bekliyormuşçasına “Bu bana herhangi bir anlam ifade etmedi” dedi. “Bütün bu şeylerin (bir SEO) benim sitemde yer aldığını mı kastediyorsun? Bizim, yani benim ve ekibimin, sitemizi kapatmamız gerekiyor mu? Sanki bana bunu söylüyorsun. Etrafı çevrili güvenlikli bir yaşam alanında ve iyi bir evde yaşamak yeterli değil. Kapınızı korumanız da gerekiyor. Evinizin önünden geçen yol boyunca çöplerinizi toplamanız da gerekiyor.
Verdiği örnek bundan daha uygun şekilde anlatılamazdı.
“Off-site SEO’yu dikkate almamanız, topluluk içinde etrafı korunaklı büyük bir evde oturduğunuz halde evinizin pislikten koktuğu söylentilerinden dolayı arkadaşlarınızın size ziyarete gelmemesi ve hiçkimsenin de bu durumu onaylayamaması, doğrulayamaması veya yalanlayamaması, inkar edememesi gibi sonuçlar doğurabilir.
Devam ettim: “Sadece web sitenizi/markanızı veya evinizi/komşularınızı dikkate almanız yeterli olmayabiliyor; daima tanınırlığınızı, bilinirliliğinizi artırmak zorundasınız ki diğer insanlar sizi ziyaret etmeye, sizi daha iyi tanımya, sizin hakkınızda daha çok şey öğrenmeye istekli, niyetli ve arzulu olsun.
Işığı gördü.
“Öyleyse bizim marka olarak temelde onsite sayfada yaptığımız işin yanısıra off-site SEO da yapmamız bizi en etkili marka haline getirebilir mi?
Kesinlikle!
Neden markanızın off-site SEO yu gözardı etmeye gücü yetmez?
Bizim SEO dünyasında off-page SEO nun değeri konusunda ikna edilme, kandırılmaya çalışılma çabalarına ihtiyacımız yoktur.
Biz biliyoruz ki insanlar markalarımızı iyice araştırıyorlar, arayıp buluyorlar, görüşlerine dayanan fikirler oluşturuyorlar, arkadaşlarından, aile fertlerinden yorumlar alıyorlar, online bildirimler, haberler veriyorlar ve her ne bilgi olursa olsun online ve offline yani çevrimiçi ve çevrimdışı bilgileri azar azar topluyorlar, derliyorlar (web sitesinden ayrı olarak).
Bu nedenle, bir öncelik olarak off-page SEO yapmayı reddetmek ve off-page SEO ya verilen önemi kabul etmemek ahmaklık, akılsızlık olur.
Fakat çoğunlukla yapılan hata – en azından SEO lar arasında – off-page SEO yu yalnızca link building denilen link inşası prizması vasıtası olarak görmektir. Off-page SEO nun esas amacı o değildir.
Markanızın off-page SEO becerisinin oluşturulması ve geliştirilmesi çalışmasında linkler tabiki bir faydadır, yarar sağlar, fakat amaç, hedef değildir.
Onu bu şekilde düşünün:
- Off-page SEO nun Amacı: Markanız için pozitif işaretleri ve etkileşimleri toplayıp biriktirmek. Umulan net pozitif faktörleri ortaya çıkarmak.
- Off-page SEO nun Faydaları: Markanızdan bahsedilmesi, pozitif fikir ve görüşler, linkler vs.
Öyleyse, bir öncelik olarak Off-page SEO yaparken linkleri göz önüne almak oldukça önemliyken aynı zamanda (a) içerikte onları görmek (yalnızca o değil ama önemli) ve (b) markanızın yükselmesini sağlayan Off-page SEO çalışması için birçok faktöre öncelik vermek de hayati bir öneme sahip.
Bu faktörler, sadece bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, mükemmel ve değerli ürün ve hizmetler yaratmayı, popüler konukların gönderilerini, ilgili bloglar oluşturmayı, etkileyiciler, nüfuz sağlayıcılarla ilişki inşa etmeyi, pozitif baskı ve yayın kazanmayı, pozitif fikirler ve görüşler yakalamayı veya negatif fikir ve görüşlere yanıt vermeyi, izlemeyi, markanızdan bahsetmeyi içerir.
Çünkü bizim hedefimiz erişilebilir, ulaşılabilir, ilginç ve hemen kullanılan yararlı bir gönderi yaratmaktır. Online tanınırlığımızı oluşturmak ve geliştirmek için 8 Off-Page SEO ana alanımızı 3 şemsiye altında ayrıntılandırabilir, analiz edebiliriz:
- Marka
- Müşteri/İzleyici/Okuyucu/Dinleyici Kitle
- İçerik
Niyet; bir prizma sağlayarak çabalarınızı, çalışmalarınızı daha kolay bir şekilde kategorize edebilmek ve çabalarınızı gerçeğe dönüştürmede bir çerçeve oluşturabilmektir.
Marka
“Dünyada berbat ürün ve hizmetinize yardım edebilecek SEO kadar yararlı bir şey yoktur (kısa süreliğine, uzun süreliğine değil)”. Bu cümle önceliği reddedenlerce “eşşeğe altın semer vursalar eşşek yine eşşektir” atasözü yerine kullanılarak sık sık dile getirilir.
#1: Bir 10X ürün veya hizmeti yaratmak
Ürün veya hizmetiniz sınıfında en iyi olarak tanındığında ve ün yaptığında SEO olarak işiniz çok çok kolay olur.
Çünkü hem çevrimiçi hem çevrimdışı olarak insanlar ürün ve marka hakkında güzel ve olumlu şeyler söylerler. Bu da web sitenize ziyaretleri beraberinde getirir, üçüncü taraf sitelerden pozitif görüşler gelir ve ürününüzün satışları artar.
Fakat bu sadece öncelikle yapabildiğiniz en iyi ürünü yaratmaya odaklandığınızda olur.
Biliyorum, söylemesi yapılmasından daha kolaydır.
İşte size başlamak için iyi bir yer; Ürününüzün/Hizmetinizin evrimsel döngüsü:
- Varolan Ürün: İstekleri doğrultusunda ürünleri asıl müşteriye teslim etmek yararlıdır. Ürünlerle ilgili istek, talep ve şikayetleri dikkate almak faydalıdır.
- Yeni Ürün: Yeni ürününüzün en gerekli faydalarına odaklanmak ürününüze İzleyici/Okuyucu/Dinleyici prospektifi, bakış açısı sağlayabilir. Bunu yaptığınızda ürününüze eleştirileri, itirazları azaltırsınız.
#2: Müşteri Hizmetleri
Müşteri Hizmetlerinin zayıf olmasının markanın SEO ve Halkla İlişkiler (PR) ekiplerinin itibar yönetimine nasıl olumsuz etki yaptığını, nasıl kabusa çevirdiğini hayal etmek o kadar da zor değil.
Markanız için tek bir hedefe odaklanın: Herkesi -çevrimiçi veya çevrimdışı olsun- markanız ve markanızın sözcüsüyle sürekli irtibat halinde, iletişim halinde bırakın. Etkileşim halinde hissetsinler.
Örneğin yüzyüze bir etkinlikte çalışanlar gülümseyen, karşılaştığı herkesle bire bir etkileşimde bulunan, onların tarzında davranan, empati kuran, sorularını yanıtlayan, genel yardım sağlayan bir tarzda davrandığında ilgi çeker. Aynısı içerik sağlarken de geçerlidir. Markanız hakkında insanlara olumlu imaj verir, iyi hissettirirsiniz.
# 3: Web Araması Yapanların Niyetine Odaklanın
“Tatlı Dil Yılanı Deliğinden Çıkarır”, “Çanakta Balın Olsun Arı Yemenden Gelir” diye eski sözler, atasözleri, klişeler vardır. Bu SEO ile çok alakalı bir durumdur. İnsanlar ilk sizin ürününüzü ve hizmetlerinizi bulursa onları satın almaya ve kullanmaya istekli olur.
Çoğu zaman bizim ürün ve hizmetlerimiz tam potansiyeli ile ayakta kalmakta başarısız olur. Çünkü potansiyel olan, hedeflenen alıcıların ihtiyaçlarıyla eşleşmeyebilir.
En önemli örnek içerik yaratmada, oluşturmada ve paylaşmada izleyicinin, potansiyel satın alıcının/izleyicinin dikkatini çekecek anahtar kelimenin benzer ürünlerin aranmasında kullanılmamasıdır. Anahtar kelime kullanılmazsa müşteri ürün ve hizmetimize erişemez.
Ayrıca başlık eşleşmesi, tanımlamalar, anlatımlar, anahtar sözcükler, anahtar ifadeler, web araması yapanların niyeti, paylaşılan ve tartışılan içeriğe odaklanıldığına emin olmak çok önemlidir.
Müşterinin/İzleyicinin ihtiyaçlarını koymayla başlamak önceliklidir.
“Müşterinin/İzleyicinin niyetini ortaya çıkarmada arama, arıtma, soruları genişletme, insanlarla konuşma, tartışma adımlarını okuma, empati kurma” yapılabilir.
Ürün ve hizmetinizle ilgili online olarak insanların neler aradığının tespiti için Google Autosuggest otomatik öneri, Keywordtool.io, Keyword Explorer, ve Answerthepublic.com kullanılabilir.
Müşteri/İzleyici/Okuyucu/Dinleyici
Müşteri /İzleyici /Okuyucu /Dinleyici kitlenizi ne kadar bilir, ne kadar iyi tanırsanız o kadar kolay etkileşim kurabilir, paylaşımda bulunabilir, onlardan öğrenebilirsiniz.
Off-page SEO ile yapılması gerekenler neler? Herşey.
Durupdururken yanıbaşınızdaki hiç kimse uyanıp, farkına varıp, karar verip markanızla etkileşime geçmez.
#4: Yanıtlayıcı bir Sosyal Medya’nız olsun
Tipik aramalar insanların karşılanmasını istediği bir ihtiyacı olduğunda ortaya çıkar. Örneğin arama motoruna “En yakın Pizzacı nerede?” yazar. Veya bazen cevaplanmasını istediği bir soruyu arar: “Tokyo’da en büyük binanın uzunluğu ne kadar?”
İnsanlar aradığı sorunun cevabını bulmak için Google Autosuggest otomatik önerisini kullandıktan sonra daha fazla bilgi edinmek için sosyal medyayı kullanırlar. Sorular sorarlar, arkadaşlarıyla, aileleriyle, tanıdıklarıyla, ahbaplarıyla etkileşime girerler
Nereye vardığımızı görüyorsunuz değil mi?
Sosyal medya off-page SEO stratejinizde çok kıymetli, paha biçilmez bir unsur, bir bileşendir, olmalıdır.
Pekçok markanın düşündüğünden daha basittir de:
- Orada ol: Eğer bir sosyal medya hesabınız varsa birinin onu izlediğine emin olun. Soruları cevaplayabilir, yorumlara zamanında yanıt verebilirsiniz.
- İnsan olarak varlığınızla orada olun: İnsanlar canlı online etkileşim beklerler, robotik yanıtlar markanızı teşvik etmez.
- Proaktif olun: Markanıza yardım etmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sosyal medyayı online toplumun bir kaynağı olarak proaktif olarak kullanmaktır. Birisi ürününüz ve hizmetiniz hakkında bir soru sorduğunda telaşlanmadan kendinizi ve rakiplerinizi anlatın, ürün ve hizmetinizi övün.
Gördüğünüz üzere sosyal medyada yanıt vermemenin maliyeti ve negatif etkisi SEO dan daha fazladır:
#5: Sosyal Medya/Online Influencer’ler (Nüfuz Sahipleri) ile bağlantı ve iletişim kurun
İnsanlar; “Sosyal Medya benim markam için hiçbirşey” dediğinde SEO lar “Bir yerde yanlışlık var” demeyi düşünmek zorundadırlar.
Olumsuz imaj yaratıcı paylaşımlar olduğunda kurnazca, akıllıca kullanılan sosyal medya her marka için bir değerdir. Müşteriler ve destekleyiciler sosyal medyada değer yaratır.
Off-page SEO için sosyal medyanın en büyük faydası markanın “influencer” olarak tarif edilen nüfuz sahibi kişilerle çalışıp, yeni ilişkiler yaratması ve eski ilişkileri yeniden canlandırması ve beslemesidir. Bu etki sahipleri isim olarak geniş kitlelere ulaşmış, tanınmış, ün sahibi kişilerdir. Çok büyük sayılarda takipçileri, fanları ve hayranları vardır. En çok tıklanan web siteleriyle bağlantıları vardır.
Bu kişiler aynı zamanda diğer “influencer”lar ile iletişim halinde, iyi ilişkiler içinde ve bağlantılıdırlar.
Off-page SEO’nuzu artırmanıza “influencer”ların desteğini, yardımını almanızda etkili bir strateji; kişisel olarak onları tanımanız, etkinlikte bulunmanız, grup sohbetler ve tweetlerle çevrimiçi olmanızdır. Fazla uğraşmanıza gerek kalmadan onların radarına takılabilirsiniz.
Öyleyse, gelecekte, içerik yaratıp, oluşturup paylaştığınızda sizi ve markanızı daha fazla tanıyacaklar ve içeriklerinizi kendi aralarında paylaşacaklar.
Daha da iyisi, onlarla daha güçlü ilişkiler geliştirdikten sonra bazı içeriklerde –onların web sitesi, sizin web siteniz veya bir yayıncının online magazini, dergisi gibi- işbirliği yapabileceksiniz.
#6: Sık Kullanılan Forumlar, Tartışma Panelleri, Yorum Blogları
Arzu ettiğiniz, sizi takip eden müşteriden/izleyiciden ve Influencer’dan bildirim almak ister misiniz?
En popüler blogları takip edin ve yorum bırakın. Son yıllarda yorum blogları popülaritesini yitiriyor. Çünkü gereksiz, spam haline geliyorlar. Linkler takip edilmiyor.
Off-page SEO nun amacı linkleri daha az öncelikli yapmak.
Hareket, eylem neredeyse hedefiniz orada olmalı. Düşündüren yorumlar yazmalı ve içeriğinizi okuyan bloggerı, platformların editörünü, etki sahibi kişileri gözlerinden yakalamalısınız.
Reddit ve Quora gibi web sitelerine başvuru yapabilirsiniz. Markanızla ilgili spesifik konuları takip edebilir, bilgilendirilmek için hızlı geri dönüşler, bildiriler alabilirsiniz. Sorularınıza düşündürücü ve empatik yanıtlar alabilirsiniz. Tartışmaları, diyalogları sürdürebilirsiniz.
Bu platformlarda biçimlenen ilişkiler büyük hisse dağıtımlarına sahiptir ve bu ilişkiler off-page SEO ve İtibar Yönetimi için paha biçilmezdir.
Sık sık birileri yorumlarınızı bu platformlardan birine bildirir, sizi orada takip etmeye başlarlar ve Google ya da LinkedIn aramasıyla siz ve markanız hakkında bilgi sahibi olurlar ve sonunda sizin web sitenize ulaşırlar, broşürlerinize erişirler veya bloğa abone olurlar.
#7: Linkler için Misafir Yazarlığı bırakma
Bunu okudunuz değil mi?
Sadece linkler için misafir yazarlık yerine en iyi yayıncılarla, editörlerle, influencerlarla ve online markalarla dostane ilişkiler kurma taktiğini kullanın.
Doğru yapılırsa linkler gelir. Fakat linkleri öncelik yaptığınız kadarıyla şu açıktır ki; işlemsel, alım-satımsal ilişki kurulur ve off-page SEO için etkili misafir yazarlık daha yararlı olur.
Okuyun, bloglarına yorum bırakın, en iyi yayıncılarla iletişim kurun. Dostane ilişkiler geliştirdiğinizde kaliteli içerik yaratmada üne kavuşursunuz, platformlardan misafir yorumları, gönderileri alırsınız.
Kapı açılmasa bile aralayabilirsiniz ve diğer yayıncılarla kapıya bir adım atabilirsiniz.
Unutmayın ki bu sizin web siteniz ve bir küçük balık koca bir okyanus içinden size mutlaka gelir. Diğerleriyle bağlantılı olmak durumundasınız ve etkili olmanız ve web sitenize dikkat çekmeniz için misafir yazarlığı kullanıp büyük bir değer yaratabilirsiniz.
“SEO için misafir yazar gönderisi yapmalı mısınız?” Aslında objektif olmak gerekirse hayır diyebilirim. Fakat… Gerçek şu ki dolaylı etki çok güçlüdür. wrote Stone Temple Consulting’s Eric Enge. “Sizin itibarınız ve görünürlüğünüz daha fazla içerik oluşturmanıza bağlıdır. Kendi müşterilerinizi/izleyicilerinizi oluşturursunuz. Kendileri sizin web sitenize ulaşma yolunu bulurlar. En iyi içerikleri de ona bağlanan linkleri de bulurlar.
İçerik
Birçok insan söyle, düşün veya “içerik” yaz dediğinde pek çoğu metinler, fotoğraflar, videolar, sosyal medya aracılığıyla paylaşılan bilgileri düşünür.
Realitede “içerik”, tamamen marka deneyiminizdir. Bu da marka tasarımlarınızın, kreasyonlarınızın, çevrimiçi çevrimdışı paylarınızın, logolarınızdan, işaretlerinizden, sloganlarınızdan tutun da personelinizin, telefon aramalarınızın, blog metinlerinizin, fotoğraf ve videolarınızın hepsini temsil eder.
Eğer hedef kitle veya müşteri onunla etkileşim kurabilirse, içeriğine daha çok inanır.
Bir içerik koymadan önce “Pekala, Ronell, ya eğer çalışanlardan birinin gömleğine hardal döktüğünün videosunu online paylaşırsam? (Güven bana birisi bunu bana sorar, benden ister) “ Bu da içerik midir? Evet, bu gaf bu hata hedef kitle ve müşteri için içeriğin bir parçası olur. Markanızla beraber gider.
Aslında kısaca söylemek gerekir ki birileri süreç içinde şirketinizin itibarını zedeleyici şeyler yapabilir.
#8: İçerik Tipleriyle Deneyim
Fakat endişelenmeyin. Off-site SEO ya geldiğinde içerik hususunda odaklanmanızı istediğim en önemli şey içeriği metnin ötesinde görmeniz.
Ben bir yazarım. Sözcükleri severim.
Editörüm “Fotoğrafsız kelimeler görmemezlikten gelinebiliyor. Fotoğraf satar” dediğinde bir gazete muhabiri olarak sürekli onunla tartışırım.
Aynı şey video için de geçerli. İnsanlar onu yiyip bitirip tüketiyor.
Hiç şüpheniz olmasın ki mobil dünyayı silip süpürüyor. Öyleyse tahmin edersiniz ki bu bahsedilmeyen milyonlarca kişi bunu mobil aygıtlarıyla yapıyorlar?
2019 yılına kadar online paylaşılan içeriğin %85 i video şeklinde olacaktır. Snapchat, Instagram, veya Facebook Live gibi, başka?
Videolar ve fotoğraflar markanızın off-page SEO suna büyük bir rahatlık sağlar. Çünkü bunlar düşük yatırımlı/yüksek potansiyelli araçlardır. Web sitenize trafiği ve farkındalığı artırır. Süreçte sayfa-dışı itibarınızı artırır.
Video ve fotoğraf kullanımının düşük maliyetli, düşük eforlu yöntemi:
- YouTube sitesinde “Nasıl Yapılır” videoları gönder. Bunlar dünyada ikinci en çok ziyaret edilen websitelerdir. Google ana firmalarının arkasında #2 arama motorudur. Popüler videolar SERPs de sıralanır.
- Facebook Live’da güncel olaylar ve etkinlikler hakkında günlük olarak derin düşünceler, yorumlar veya ana fikirler paylaşın.
- Snapchat aracılığıyla toplantılar veya ofis komiklikleri snapleyin.
- Imgur, Flickr gibi mecralarda veya diğer fotoğraf paylaşım sitelerinde fotoğraf albümleri oluşturun.
- İlginç şeyler hakkında gün boyu size gelen videolar tweetleyin
Video ve fotoğraflar kişilik ve karakter göstermede önemli bir yöntemdir. Markanızı daha insani, gerçek ve canlı tutar. Şirketinizi daha önce duymayan insanlar şirketinizi tanır, markanızı, şirketinizi, ürün ve hizmetlerinizi keşfeder.
Off-Site SEO nuz için de meraklar, harikalar yaratırlar.
Örneğin, marka olarak müşterilerinizle yaptığınız röportaj videolarını en popüler websitelerine yükleyebilir, sonra YouTube sitesine gönderebilir ayrıca bunu müşterilerin ve potansiyel müşterilerin web sitelerine, maillerine link olarak paylaşabilir, sosyal medya aracılığıyla yayabilirsiniz.
Bu artışla videoları daha fazla insanın görmesi sağlanır ve markanız hakkında daha fazla öğrenme isteği sağlanır.
Şimdi bütüncül düşünme zamanı
Markanızı başarıya ulaştırabilecek off-site SEO taktiklerinin tam listesi 8 öğeden daha fazlasını içerir.
Bu yazıyla bizim hedefimiz sizi konfor ve elverişliliğin ötesinde düşünmeye sevk etmek, (a) makul zamanda başarma (b) önemli ölçüde başarı elde etme potansiyeline sahip olmaya teşvik etmektir.
Biz, çok çalışarak yukarıda sıraladığımız taktikleri uygulayan bir markanın daha fazla gelişebileceğine, büyüyebileceğine ikna olduk.