Elektronik ticaret yani e-ticaret ne demektir? Avantajları nelerdir? Firmanıza/Markanıza katkıları nelerdir? sorularının cevaplarını tüm detaylarıyla makalemizde bulabilirsiniz. E-Ticaret internet ortamında insanların belirli sistemler üzerinde gerçek ya da sanal ürünleri para karşılığında satın alması işlemidir diyebiliriz. Kısaca tanımlamak gerekirse e-ticarete, ticaretin elektronik versiyonudur diyebiliriz. E-ticaretin faydaları arasında ise; Firmanın internet üzerinden müşterilerine bilgi sunabileceği 7/24 açık bir şubesi oluşur, Elektronik ortamda saniyeler içinde veriler aktarıldığından zamandan tasarruf gerçekleşir, Müşteri için daha fazla ürün seçeneği sunulmaktadır, Sanal mağazanız, maddi yükünüzü azaltılabilir maddelerini söyleyebiliriz.
Elektronik ticaret gün geçtikçe büyümeye devam etmektedir. Firmalar ve şirketler e-ticaretin öneminin farkında olarak sanal mağazalar ile hizmet vermeye ve büyümeyi desteklemeyi sağlamaktadır. Pazarlama açısından e-ticaret Türkiye’de ve dünyada önemli bir potansiyele sahiptir.
Türkiye’de 2008 yılında yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Kanunu’nda izinli pazarlama söz konusu değildi. Spam e-mailleri ve izinsiz SMS’ler yüzlerce kişinin istemediği bir doğrultuda gönderimleri yapılmaktaydı. 2014 yılında Elektronik Ticaret Kanunu’nda önemli değişiklik meydana getirilerek izne dayalı e-ticaret pazarlaması gündeme getirilmiştir.
İzne dayalı e-ticaret pazarlaması ile ne amaçlanır?
E-ticaret kanunu hazırlanırken AB sistemi yönergesine göre hazırlanmıştır. Bu nedenle ticari amaçla yapılan tüm e-ticaret pazarlamalarında tüketicinin iznini etkin kılacak şekilde tasarlanmıştır. Tüketiciler izinlerini elektronik posta aracılığı ile ya da yazılı bir şekilde belirtmek zorundadır. Şunu belirtmeliyiz ki eğer e-ticaret pazarlama alanında iseniz tüketicilerden aldığınız izinleri arşivlemenizi tavsiye ederiz. Çünkü gelecekte yaşanabilecek sıkıntılara karşı erken alınan önlemler için arşiv gerekli olabilir. İzni alınan tüketici potansiyel müşteridir. Bu sayede pazarlamanızda stratejilerinizi daha iyi belirlemenize yardımcı olur.
İzin gerektirmeden pazarlama yapılabilir mi?
AB yönergesine göre tüketici ile pazarlama yapan gönderici ile daha önceden ticari bir ilişki kurulmuş ise bu mümkün olacaktır. Örneğin; bir bankadan ihtiyaç kredisi aldınız ve kredi alırken e-posta ve telefon bilgilerinizi verdiniz. Banka sizin izninizi almadan hizmet aldığınız ürün özelliklerine benzer gönderimler yapabilecektir. Fakat benzer kategoride olmayan ürünleri size gönderemeyecektir. Bunun için tüketici olarak sizin izniniz gereklidir. Ayrıca izin almadan gönderimleri yapılırken tüketicinin istemediği bildirimleri almak zorunda olmadıklarını da belirtmek gereklidir.
İzinli pazarlama ne zaman yürürlüğe girecektir?
Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girilmesi bekleniyor. Kanun kesinleştiği zaman tüketiciye e-posta ve SMS gönderimleri izinli bir şekilde olmak zorundadır. Aksi takdirde tüketici izni olmadan yapılan e-ticaretin idari para cezası verilecektir.