Uluslararası Dijital Pazarlama

Google Arama Motoru Optimizasyonu

 

Bir web sitesi sahibi olarak üzerinde durmanız gereken en önemli nokta Google Arama Motoru Optimizasyonu. Bir diğer adıyla SEO. Gördüğünüz tüm blog yazıları SEO felsefesiyle tasarlanırken Google rekabeti de artmış oluyor. Bu yazımızla SEO’nun ne anlam ifade ettiğini inceleyebilir ve püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Google Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir

Hiç arama yaparken düşündünüz mü arama sonuçları neye göre karşınıza çıkıyor? Ya da ilk arama sayfasındaki sayfa sonuçları neye göre sıralanıyor? İşte burada Google devreye giriyor. Yazdığınız bütün yazılar, içerikler Google robotları tarafından denetleniyor ve kullanıcının karşısına ilk sayfada çıkmaya değer görülüyor veya görülmüyor. Eğer içeriğinizi Google Arama Motoru Optimizasyonu kurallarına göre yazdıysanız, kullanıcıların karşısına değerli yazı vazifesi görüp sunuluyorsunuz. Böylece aldığınız tık sayısı artıyor ve web sitenizin popülaritesi yükseliyor. Potansiyel müşteri alımınız fazlalaşıyor ve varsa satış rakamlarınızda da artış gözlemlenebiliyor. Yani her anlamda kara geçiyorsunuz. Eğer teknik anlamda Google’ın gözüne girmeyi başarabilirseniz, oluşturduğunuz anlamlı ve kaliteli içerikle hem okuyucuyu kendinize çekmiş olursunuz hem de Google’ın sizi daha üst sıralara taşımasına tanık olursunuz. Peki nedir bu Google Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) teknikleri? Madde madde giderek adımlarımızı izleyebilirsiniz.

SEO Teknikleri

  1. Bir içerik oluştururken öncelikle yazının kendisini okutabilir olmasına özen göstermeniz gerekir. Akıcı ve anlaşılabilir bir anlatım tarzı seçmeli, okuyucuyu sıkmadan web sitenizde uzun süreli tutabilmelisiniz.
  2. Hedef kitlenizi iyi tanıyın, potansiyel okuyucularınızı da hesaba katın.
  3. Kaliteli ve dönüştürülebilir bir içerik oluşturursanız Google robotları tarafından olumlu karşılanırsınız. Ancak Google Arama Motoru Optimizasyonu için öncelik kazanacağım derken okuyucu ilgisinin de es geçeceği bir içerik oluşturmamaya da dikkat edin. Unutmayın robotlar için optimizasyon yapın, insanlar için yazın.
  4. Seçtiğiniz dil profesyonel izler taşımalı ancak fazla teknik bilgiyle de kullanıcıların okuma hevesini kaçırmamalıdır. Uzman bir elden samimi bir yazı çıkarabilirsiniz.
  5. Sayfa başlığınızı özenle seçmeli ve içerikle uyum içinde olmalıdır. Kullanıcı başlıktan beklediğini yazınızı okurken bulmalı.

Anahtar Kelimeniz Çok Önemli

  1. Seçtiğiniz anahtar kelime veya kelimeler çok önemli. İnsanların Google’da yazdığınız yazı konusunu ne şekilde aratacağını iyi tahmin edip genel kitleye yönelik bir anahtar kelime seçebilirsiniz. Anahtar kelimeniz ise sayfa başlığınızda mutlaka geçmeli.
  2. İçerik yazınızın okunabilirlik oranı için en az 300 kelimeden oluşmasına da dikkat edin. 2-3 kere de anahtar kelimenizi yazı içinde geçirmeye çalışın. Tabi doğal bir cümle akışı olarak.
  3. İçeriklerde ilk 100 kelimeyle son 100 kelime önem arz ediyor. İkisinde de anahtar kelime geçmesi gerektiği gibi ilk paragrafta okuyucunun istediğini bulması lazım. İlk 100 kelimede umduğunu bulamayan kullanıcıların çoğu siteyi terk ediyor. O yüzden gelişigüzelden ziyade özenli bir paragraf oluşturmayı unutmayın.
  4. Sanal dünyada fazlasıyla blog yazısı mevcut ancak bir içeriğin en önemli unsuru özgün olması. Kendine has kelimelerle yazılmış yazılar hem Google Arama Motoru Optimizasyonu için değerli olup hem de okuyucuyu daha çok kendine çekiyor.

Görselliğe Önem Verin

  1. Sürekli aynı kelime öbeklerini kullanmak can sıkıcı olabilir ve içeriği katleder. Okuyucu bundan sıkılıp web sitenizi terk edebilir.
  2. Yazınızın fazla düz olmasını ve sadece kelimeyle göz yormasını istemiyorsanız görsel eklemelerde bulunmanız hoş olabilir. Fotoğraf veya gif eklemek kullanıcı için de Google için de olumlu etki bırakır. Hem de estetik bir görünüm kazandırmış olursunuz.
  3. Metin içerisinde alt başlıklara yer vermeli, maddelendirme yapmalısınız. Uygun hazırlanan alt başlıklar Google indexlenme oranınızı artırır.
  4. Son olarak ekleyeceğimiz madde ise sayısal veriler. Gerek Google gerek kullanıcılar içerikte yüzdelik analizler veya sayısal verilerin bulunmasından hoşlanıyor. Araştırmalar bu sayede kullanıcıların içeriği daha ciddiye aldığını ve inandırıcı bulduğunu gösteriyor.

Yazımızın sonuna bir not düşersek, Google Arama Motoru Optimizasyonu için blog yazısı yazma yazılımları mevcut. Başlıca olanı ise WordPress. Yazınızı WordPress üzerinden yazarsanız bütün bu maddelerle SEO uyumlu içerikler ortaya çıkarabilirsiniz.

WordPress’te SEO ayarları yazımız için tıklayın: https://www.mucizefikir.com/wordpress-seo-ayarlari/

 

Google Arama Motoru Optimizasyonu
Mucizefikir ile Görüşme Başlat
1
Scan the code
Merhaba👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?