Google’ın web site sahiplerine ücretsiz bir geliştirme aracı olarak sunmuş olduğu Google Search Console aracı, Google arama motorunda web sitelerinin performans ölçümü ve gelişimi konusunda bilgiler elde edilmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte arama kısmındaki site görünümünün iyileştirilerek daha başarılı hale getirilmesi gibi kısımlar için de başarı seviyesini yükseltecek çalışmalar yapılabilmesi için hangi adımların atılması gerektiğinin de anlaşılmasını sağlamaktadır.
Günümüzde SEO uyumlu web siteleri hazırlamanın önemiyle bağlantısı olan Google Search Console, sitelerin yakalamak istedikleri sıralama başarısı için teknik ve içerikle alakalı alt başlıkların her biriyle ilgili site sahiplerine veriler sunarak iyileştirmelerin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili yol gösterici olmaktadır.
Aynı zamanda Google’ın web sitelerini nelere bakarak dizine eklediği, nelere bakarak tarama yaptığı ya da yayınladığı konularında da bilgiler sunmakta olan Search Console, site sahiplerinin sitelerine dair arama performansını ölçümleyerek optimize edebilmesine olanak sağlamaktadır.
Google Search Console Siteniz İçin Hangi Kolaylıkları Sağlar?
- Google Search Console kullanımı web siteniz için şöyle kolaylıklar ve faydalar sağlamaktadır;
- Konsol kullanımı sayesinde Google sitenize her şekilde ulaşabilmekte ve tarayabilmektedir.
- Google aramasında sitenizin trafik verilerinin ne olduğunu görüntüleyerek görünme sıklığı verilerine, sitenize ulaşımın hangi arama sorguları sonucunda sağlandığına, arama sorgularının arama yapan site ziyaretçileri tarafından ne sıklıkla yapıldığına ve tıklama sayılarına, bu alandaki daha pek çok bilgiye ücretsiz olarak ulaşabilmenizi sağlamaktadır.
- Genelde sitelerde karşılaşılan dizine ekleme sorunlarını sizi doğru yönlendirerek düzeltmenizi sağlamakta, eğer sitenizde güncellenmiş olan veya yeni eklenmiş olan bir içerik var ise bu içeriklerin de tekrardan dizine eklenmesini isteme gibi seçenekleri sizlere sunmaktadır.
- Google’ın sizin sitenizi bulabildiğini ve bulduktan sonra detaylı tarama işlemi gerçekleştirdiğini kontrol etmenize yardımcı olur.
- Sitenizde meydana gelme ihtimali bulunan spam sorunu, dizine ekleme sorunu vb. sorunlarla karşılaşıldığında sizi direkt uyararak geç kalmadan aksiyon almanızı sağlar.
- Sitenizin hangi farklı sitelerden bağlantı aldığını görüntüleyebilirsiniz.
- Aramayla ilgili sorunlar, mobil kullanımla ilgili sorunlar ya da AMP sorunlar hakkında bilgi vererek sorun giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Google Search Console Nasıl Kurulur?
Google Search Console kurulumu için şu adımların izlenmesi yeterli olacaktır;
Öncelikle konsolu kullanmaya başlamanız için bir hesabınızın olması ve doğrulayabilmeniz gerekmektedir. Ardından Search Console üzerinden oturum açtıktan sonra, performans olarak takip etmek istediğiniz web sitesinin alan adı olarak da bilinen domain kısmını bilgilere girerek ekle seçeneğine tıklamanız gerekir.
Alanda bulunan “mülk ekle” kısmına eklemek istediğiniz web sitesini / sitelerini başında “www” eklentisi olarak ve olmayan haliyle eklemelisiniz. Ardından doğrulama sayfasına yönlendiğinizde karşınıza HTML dosyası yüklemesi, HTML etiketi ekleme, Google Analytics hesabı doğrulaması ya da alan adı sağlayıcınızda oturum açma gibi seçenekler çıkacaktır. Google genellikle HTML dosyası yüklenmesini önerdiği için kullanıcıların kolay olarak bu seçeneği kullanması önerilir.
Siteniz WordPress tabanlı bir siteyse ve sitenize Yoast SEO’yu da yüklediyseniz, HTML dosya yüklenmesi seçeneğini halletmeniz çok daha kolay olacaktır. HTML etiketi seçeneğini belirterek önünüze çıkan koddaki “content=” ifadesinin arkasından gelen kodu kopyalamanız gerekmektedir. Ardından mevcut Yoast kontrol panelinize giderek Web Yöneticisi Araçları sekmesine girerek kopyaladığınız kodu bu alana yapıştırarak kontrol panelinden doğrulama kısmına tıklamanız yeterli olacaktır.
Google Search Console site doğrulaması kısmı bittikten sonra, analizlerin daha detaylı olabilmesi için sitenin Google Analytics’le bağlanması gerektiğinden söz edebilmek mümkündür. Analytics’e giderek mülkteki ürün bağlantısından tüm ürünleri seçmeniz ve Search Console’a tıklayarak doğru mülkü seçmeniz gerekmektedir. Açılan sayfadaki Google Analytics profilini seçerek kaydet demeniz yeterlidir.
Tüm bu işlemler bittikten sonra Google Search Console’a son olarak site haritası eklemeniz ve URL denetimi sayfasından sitenizin domain adını kaydederek site URL’lerinizi Google’a göndermenizle beraber süreç tamamlanmış olacaktır.