Google sıralamanız mı düştü? Bir gün uyandınız ve büyük zorluklarla edindiğiniz üst sıraların kaybedildiğini, belki ilk üç sırada çıkan sayfalarınızın insanların gitmeye tenezzül etmeyeceği kadar altlara düştüğünü gördünüz.
Hemen paniğe kapılmayın! Bu durum en yetenekli SEO uzmanlarından amatör blog yazarlarına kadar herkesin başına gelebilen bir durum. Önemli olan sorunu en kısa sürede belirleyip gerekli önlemleri almak.
Her şeyin bir sırası var. Önce acilen kontrol etmeniz gereken ve daha olası seçeneklerden başlayarak Google sıralamanızı düşürmüş olabilecek nedenleri inceleyelim.
Manuel İşlemlerden Ceza Alıp Almadığınızı Kontrol Edin
Manuel penalty olarak bilinen, bir Google çalışanının sitenizi Google yönergelerine (https://support.google.com/webmasters/answer/35769#quality_guidelines) uygun bulmaması sonucu verebildiği bu cezalar sitenizi bir bütün olarak aşağı çeker. Tek bir keyword veya sayfada yaşanan düşüşleri bu nedene bağlamaya gerek yoktur.
Manuel bir cezayı kontrol etmek için Google Search Console’unuzu açıp “Güvenlik ve Manuel İşlemler” bölümüne bakın. Search Console’un eski versiyonu diyebileceğimiz “Google Webmaster Tools” ‘un Manuel işlemler bölümünü de kontrol edebilirsiniz. Google burada size sorunun ne olduğunu açıklayacaktır ayrıca çözüm önerilerini de verecektir.
Problem sitenizdeki kopya içerik miymiş? Hemen kolları sıvayıp içeriklerinizi düzeltmeye başlayın. Sitenize gelen linklerde doğal dışı bir durum mu belirlenmiş? Disawow etiketleri ile hepsinden kurtulun.
İşiniz bittiğinde Google ‘dan sitenizi tekrar kontrol etmesini isteyin. Bunun için yine kontrol sağladığımız araçlardan “Reconsideration Request” göndermelisiniz.
Google Algoritma Güncellemesi
Sıralama düşüşlerinin en popüler nedenlerinden olan Google algoritma değişiklikleri genellikle sessiz sedasız gelir ve detaylarını öğrenmek için biraz araştırma yapmalısınız. Siteniz Google’ın çıkardığı bütünüyle yeni bir algoritmadan (Penguen ve Panda gibi) da etkilenmiş olabilir, bu algoritmalara sık sık gelen ufak güncellemelerden de.
Eğer ciddi bir algoritma güncellemesi olduysa ve geniş kapsamlıysa bu pek çok insanı etkileyecektir. Reddit, Twitter, r10 gibi sitelerde webmaster’lar hemen konuyu konuşmaya başlar. Ayrıca büyük SEOcular sosyal medya hesapları üzerinden hemen sitelerinin nasıl etkilendiği hakkında yazmaya da başlayacaktır.
Bu konuda yayınlanan makaleler, sektörde konuşulanlar ve özel yayınlardan algoritma değişikliği hakkında detaylı bilgi edinmeye çalışın. Birkaç gün içinde siteniz eski sıralamalarına geri dönmeye başlamadıysa, güncellemenin gerekliliklerini site altyapınıza ve içeriğinize uygulamaya başlasanız iyi olur.
Backlink’lerinizi Kaybetmiş Olabilirsiniz
Backlink’ler her ne kadar kötüye kullanıma açık, her zaman kaliteli içerik anlamına gelmeyen öğeler olsa da hala SEO hizmetinin bel kemiğini oluşturuyorlar. Bildiğiniz gibi kaliteli backlink’ler almak site sıralamanızı yükseltir, düşük kalite veya spam sayılabilecek backlink’ler ise Google’ın sitenize şüpheyle yaklaşmasına neden olur.
Bunların en kötüsü de sahip olduğunuz kaliteli backlink’leri kaybetmenizdir. Google linkler kaybolduktan sonra ilk site crawl’ında durumu fark edip sitenizde ciddi düşüş yaratacaktır.
Backlink’lerinizi hemen inceleyip neyin yanlış gittiğini öğrenmelisiniz. Bunun için Ahrefs veya Majestic gibi sitelerden yararlanabilirsiniz. Domainininiz ve belirli URL’leriniz için backlink testleri uygulayıp kaybettiğiniz linkleri geri kazanmak için harekete geçin.
Size link veren sitenin içeriği güncellenmiş, sayfaları kapatılmış ya da teknik bir sorun yaşamış olabilirler. Durumu kontrol edip en kısa sürede site yöneticisine ulaşarak backlink’lerinizi geri almaya çalışın.
Sıralaması Düşen Sayfa Üzerinde Değişiklik Yaptınız mı?
Bazen yanlışlıkla yapılmış bir değişiklik olabileceği gibi, bazen de çalıştığınız kurum içinde oluşan bir iletişim kopukluğu sayfanızda yaşanan sıralama düşüşü problemini açıklayabilir.
- Meta başlığı veya meta etiketlerinizde bir değişiklik olmuş olabilir.
- URL değişikliği başınıza gelebilecek en kötü şeylerden biri. Tüm backlink profilinizi altüst edebilir, sayfanın önceden kazandığı otorite ve sırayı kaybetmesine yol açabilir.
- İçerikte yapılan bir değişiklik, silinme veya başka sayfada oluşturulan bir kopya; sayfanın sıralamasına ciddi boyutta etki edecektir. Özellikle içeriğinizin büyük bir bölümü veya tamamının başka bir sayfada kullanılmadığından emin olun.
Rekabette Artış Olmuş Olabilir mi?
Bir diğer ihtimal rekabete katılan yeni bir oyuncu veya son dönemde SEO çalışmalarına ağırlık veren bir rakibiniz olabilir.
Eğer yeni bir sitenin pek çok keyword’de sizi geçtiğini görürseniz hemen paniklemeyin. Bu durum çoğu zaman Google’ın bir çeşit hoş geldin hediyesi ile açıklanabilir. Taze içerik önce yüksek sıralardan listeye girer, zamanla asıl hak ettiği doğrultuda düşmeye başlar. Eğer günler, haftalar sonra bu içerikler hala üstünüzde yer alıyorsa rekabete karşılık vermelisiniz.
Daha uzun, kaliteli ve iyi optimize edilmiş içeriklerin sayfalarınızı gölgele bırakması normal. Google’ın amacı da tam olarak bu zaten. Sizin yapmanız gereken rakibinizi iyi analiz edip kendi içeriğinizi ondan daha güçlü hale getirmek ya da farklı bir keyword bulup risk almadan rekabetten uzaklaşmak.
Negatif SEO
Negatif SEO, rakip sitelerin sizi sıralamadan düşürmek için uygulayabileceği kirli bir taktik. Bunu yapmanın pek çok yolu var.
Kalitesiz Link Yönlendirme: Kötü amaçlı kişiler sitenize Google tarafından güvenilmeyen hatta işaretlenmiş kaynaklardan pek çok link vererek sizi onlarla ilişkili göstermeye çalışabilirler.
Bu durumu tespit etmek için daha önce de bahsettiğimiz backlink kontrolü araçlarından sitenize gelen linkler’de doğal dışı bir artış olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer bu linkleri tespit ederseniz hemen kötü linklere disawow yapmaya başlayıp arama motorlarına bu linklerin sizinle alakalı olmadığını göstermelisiniz.
İçerik Kopyalama: Sitenizdeki içeriğin kopyalanıp farklı kaynaklara yüklemesi arama motorlarının gözünden kaçmayacaktır. Özellikle yeni içeriklerinizin bir bot tarafından hızlıca kopyalanıp başka yerde paylaşılması ve Google’ın önce kopyalanan sayfayı index’lemesi size büyük sıkıntı yaşatacaktır. Bu durumda Google a gerekli detaylarla başvuru yapıp saldırı altında olduğunuzu bildirmelisiniz.
Hacklenme: Başınıza gelebilecek en kötü şey ise sitenizin hacklenip içeriğinizin, etiketlerinizin, URL’lerinizin silinmesi; başka siteye yönlendirme yapılmasıdır. Hacklenme durumunu fark ettiğiniz anda Hosting sağlayıcınız CDN network’ünüz gibi her yardıma başvurup durumu bir an önce lehinize çevirmelisiniz. Uzun süre hackerların elinde kalan siteniz geri dönüşü olmayan zararlar görebilir.
Google Dalgalanması
Son olarak, Google’da kaybettiğiniz sıraların yukarıdakilerin hiç biriyle ilgisi olmayabilir. Eğer sitenizin hiçbir bölümünde sorun yoksa, her köşeyi kontrol ettiğinizi düşünüyorsanız sıra kaybınızın nedeni sadece Google Flux denilen dalgalanmalar olabilir.
Google zaman zaman yaptığı ufak güncellemeler sonrası index’ini yeniler ve bu durumlarda sıralamalarda karışıklıklar olabilir. Siteniz kısa süre sonra tekrar hak ettiği sıraya dönecektir.