Search Console’daki core web vitals raporunuzda daha fazla yeşil puan görebilirsiniz.
Önümüzdeki günlerde Google Search Console’daki core web vitals raporunuza bakarsanız, daha fazla yeşil puan görmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni, site ölçümlerinizi iyileştirmek için yaptığınız bir şey olmayabilir. Nedeni, Google’ın bu raporda kırmızı, sarı ve yeşil puanları tanımlamak için kullandığı ölçü sınırlarında ufak bir değişiklik yapması olabilir.
Neler Değişti?
Google’da, “Eskiden <(küçüktür) olan LCP, FID, CLS sınırlarını tanımlayan metrikler artık <= (küçüktür veya eşittir) olarak tanımlanıyor.” Google, aşağıda belirttiğim ölçü sınırlarını açıkladı, ancak şimdi Largest Contentful Paint (En Büyük Zengin İçerikli Boya), First Input Delay (İlk Yükleme Gecikmesi) ve Cumulative Layout Shift için biliyoruz ki bu belirli sınırlar küçükten, küçük veya sınıra eşit olacak şekilde değişti.
Core Web Vitals Sınırları
Etkisi nedir?
Google, “Statülerde bir değişiklik görebilirsiniz” dedi. Google, core web vitals raporunda bunun “daha iyi” olacağını söyledi.
Search Console raporu şöyle görünür:
LCP, FID, CLS hakkında daha fazla bilgi: İşte bu belirli ölçüler hakkında daha fazla bilgi:
- LCP (largest contentful paint): Kullanıcı URL’yi istediğinde en büyük içerik öğesinin görüntü alanında görünür hale getirilmesi için geçen süredir. En büyük öğe tipik olarak bir resim, video veya belki de büyük ölçek düzeyinde metin öğesidir. Öğe tipi, okuyucuya URL ’nin gerçekten yüklendiğini gösterdiği için önemlidir.
- Raporda gösterilen Agg LCP (toplu LCP), gruptaki bir URL’ye yapılan ziyaretlerin %75’inin LCP durumuna ulaşması için geçen süredir.
- FID (first input delay): Bir kullanıcının sayfanızla ilk etkileşim kurduğu zamandan (bir bağlantıya tıkladığında, bir tuşa dokunduğunda, vb.) tarayıcının bu etkileşime yanıt vermesine kadar geçen süredir. Bu ölçüm, kullanıcının ilk tıkladığı etkileşimli öğeden alınır. Bu, kullanıcının bir şeyler yapması gereken sayfalarda, sayfanın etkileşimli hale geldiği için önemlidir.
- Raporda gösterilen Agg FID (toplu FID), bu gruptaki bir URL’ye yapılan ziyaretlerin %75’inin bu değere veya daha fazlasına sahip olduğu anlamına gelir.
- CLS (Cumulative Layout Shift): Yükleme aşamasında sayfa düzeninin değişme miktarıdır. Puan, 0-1 arasında derecelendirilir; sıfır, değiştirme yok anlamına gelirken ve 1 en çok değişme olduğu anlamına gelir. Kullanıcı etkileşim kurmaya çalışırken sayfa öğelerinin değişmesi kötü bir kullanıcı deneyimi anlamına geldiği için önemli bir göstergedir.
- Raporda gösterilen Agg CLS (toplu CLS), gruptaki bir URL’ye yapılan ziyaretlerin %75’i için en düşük ortak CLS ‘dir.
Neden önemsiyoruz?
Mayıs ayında çıkacak olan Google Page Experience Update (Google Sayfa Deneyimi Güncellemesi) ile, sitelerimizin tamamen yeşil olmasını sağlamaya hazırlanıyoruz. Bunun ne kadar büyük bir sıralama faktörü olacağından emin değiliz, ancak bu küçük bir sıralama faktörü olsa bile, sitenizde kullanıcı deneyimi değişikliklerini yapmak kullanıcıların daha mutlu olmasına yardımcı olabilir ve potansiyel olarak site dönüşüm oranlarını ve performansını artırabilir.