Kurumun politikası bakımından logo tasarımı aşamasında renkler büyük önem taşır. Bunun en önemli sebebi renklerin insanlar üzerinde bıraktığı etkidir. Kurumlar ürünlerinin ve hizmetlerinin tanıtımı etkili kılmak için insanların ilgisini çekecek ve isteklerine hitap edecek renklere logo tasarımında yer vermelidir.
Ürünün tanıtımının veya bu ürünün başarısının logo ve ambalaj seçimlerinde kullanılan renklerle ilişkili olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Herhangi bir markanın başarılı olup olmayacağını belirleyen önemli kriterlerden biride logoda doğru renk seçimidir. Logo Renkleri ve Anlamları makalemizi okuyarak renklerin anlamlarını öğrenebilir, logo seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Markaların bilinirliği açısından yadsınamaz derecede önemli olan logo, Logo Renkleri ve Anlamları hakkında gelin daha detaylı bir bilgi sahibi olalım.
KIRMIZI
Macera, Kan, Aksiyon, Tehlike, Enerji, Heyecan, Aşk, Tutku,
Kırmızı oldukça dikkat çeken bir renktir. İçinde birçok tezat duyguyu barındırabilecek düzeyde güçlüdür. Genel olarak markaları üzerinde dikkat toplamak isteyen kurumlar ‘kırmızı’ renge kurumsal kimliklerinde yer verir. Yanı sıra kırmızı rengin kan basıncını artırdığı ve insanları acıktırdığı bilinmektedir. Bu yüzden yiyecek ve içecek markaları yaygın biçimde kırmızı rengi kullanırlar.
SARI
Mutluluk, Neşe, Uyarı, Korkaklık, Pozitiflik, Isı, Merak, Gülümseme
Sarı da tıpkı kırmızı gibi birçok farklı duyguya bünyesinde yer veren bir renktir. Sarı renk açık olmasından dolayı dikkat çekici ve görünürlüğü kolaydır. Dikkat çekmenin haricinde kurumsal kimlik çalışmalarında mutluluk ve sıcaklık hissi vermek isteyen markalar bu rengi kullanır.
MAVİ
Otorite, Güven, Dinginlik, Sadakat, Güç, Başarı, Dürüst, Resmi
Mavi dinginlik ve huzur hissi vermenin haricinde güven ve başarı duygularını da içinde barındırır. Güç, başarı gibi duyguları öne çıkarmak isteyen kurumlarda mavi rengin kullanımı oldukça yaygındır.
YEŞİL
Canlı, Doğal, Taze, Uyum, Sağlık, Para, Yaşam, Yenilenme
Yeşil renk yaşamı ve yenilenmeyi temsil eder. Huzur veren bu rengi ağırlıklı olarak yeşil ve doğa dostu markalar veya kurumlar kullanmaktadır.
MULTI
Dinamizm, Karışıklık, Enerji, İşlevsellik, Renkli, Çeşitlilik
Bazı markalar bir veya iki renkle kullanmak yerine 4 veya daha fazla rengi kurumsal kimliklerinde bir arada kullanmaktadır. Bu tip markalar; bünyesinde farklı markaları barındıran, bayileri olanlardır.
MOR
Tören, Pahalı, Fantazi, Gizem, Sofistike, Sihir, Adalet, Spiritüel
Mor rengi zenginlik ve asaleti çağrıştırır. Kırmızı ve mavinin karışımı olan Mor renk hem sıcaklık hem soğukluk barındırır. Kurumsal kimliğinde mor rengini tercih edenler elegant markalar ya da kurumlar olmanın haricinde mor inek düşüncesiyle de bu renk kullanılmaktadır.
PEMBE
Takdir, Duyarlılık, Hassaslık, Kadınsılık, Saflık, Kızsal, Romantizm
Kırmızının yumuşatılmış ve daha narin hali olarak düşündüğümüz pembe renk; tam olarak kadınsılığı ve saflığı temsil eder. Markaların kadınlara özel çıkardığı serilerde mevcut logolarını pembe olarak değiştirmeleri bu sebeptendir. Kadınlara yönelik ürün ve hizmetlerde bu renk sıklıkla kullanılmaktadır.
TURUNCU
Uygun fiyat, Yaratıcılık, Oyun, Gençlik, Endişesiz, Coşku
Turuncu renk; kırmızı ve sarının karışımı olduğundan her iki rengin anlamlarını içinde barındırmaktadır. Turuncu renk daha çok oyunları ve eğlenceyi çağrıştırır. Çocuk ve gençlere hitap eden markalarda bu renk kullanımı oldukça yaygındır.
GRİ
Mantık, Saygın, Durağan, Kurumsal, Pratiklik, Alçakgönüllü, Hüzün
Siyah ve beyazın tam arasındaki gri renk nötr ve durağandır. Bu sebeple herkese eşit uzaklıkta tarafsız duruş sergilemek isteyen markalar tarafından tercih edilmektedir.
SİYAH VE BEYAZ
Siyah: Sert, Klasik, Konservatif, Resmi, Ciddi, Geleneksel
Beyaz: Temizlik, Barış, Sadelik, Saflık, Rafine, Doğruluk
Hem sade hem sofistike bir kişilik yansıtmak isteyen markalar tarafından siyah renk tercih edilir. Beyaz logoların beyaz kağıtlar üzerindeki okunma probleminden dolayı tek başına tercih edilmez.
Logo Renkleri ve Anlamları hakkında detaylı bilgileri sizlere aktardık. Kurumsal kimliğinizde kullanacağınız renk veya renkleri tercih ederken;
*Ürününüzü veya hizmetinizi hangi rengin temsil ettiğinizi bulmanız gerekmektedir.
*Rakip firmaların hangi renk tercih ettiği araştırılmalıdır.
*Benzer sektörlerde benzer renkler kullanılsa da farklılık yaratarak zihinlerde yer edinebilirsiniz.
Seo, Seo Hizmeti gibi her ihtiyacınızda Mucizefikir yanınızda !