Uluslararası Dijital Pazarlama

Header
Sesli Arama Optimizasyonu Nedir?

İnternette birden fazla işle meşgulken, aynı anda aramanız gereken başka bir şeyi yazamadığınız hiç oldu mu? Sesli arama seçeneği olmadan bunu yapmak çok zor olurdu. Bu yalnızca dijital ortamda değil, günlük yaşantımızda TV izlerken, yemek yaparken, araba kullanırken de işimiz kolaylaştıran bir sistem oldu. Artık arama yaparken sesli arama ile kelimeleri söylemek ve sonuçları görmek mümkün. Sesli ve yazılı sorgulamalar arasındaki en önemli fark, arama motoru sonuç sayfasında farklı sonuçlar vermeleridir. Bu da rakiplerinizin sesli arama için optimize edilmiş web sitelerinin, potansiyel müşterilerinize veya abonelerinize ulaşma şansının daha çok olduğu anlamına gelir. Bu yöntem SEO çalışmalarında oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Sesli Arama Optimizasyonunda Dikkate Alınması Gereken Altı Temel Faktör

  • Öne çıkan Snippet’ler

Öne çıkan Snippet terimine aşina değilseniz, kısaca Google’da arama yaptığınızda arama ile en alakalı içeriği sunan, arama motoru sonuç sayfasında en üstte bulunan kutucuk diyebiliriz. Eğer sonuçlar öne çıkan bir snippet içeriyorsa, ses yardımcınızın cevabını oradan alacağından emin olabilirsiniz. Eğer sesli arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak istiyorsanız, Google’ın öne çıkan kaliteli verilerini sağlamaya odaklanmalısınız.

  • Kullanıcının amacı

İnsanlar web sitenizi aradıklarında bir şey mi almak istiyorlar veya bilgi mi arıyorlar? Kullanıcının yazma amacı, bize kişinin sorgusunu bir arama motorunda ilk etapta neden yazdığını söyler. Bazen amaç, sorguda “satın al”, “fiyat”, “nasıl”, “ne” gibi kelimelerle açık ve net bir şekilde ifade edilir. Fakat bazen amaç ifade edilmeyebilir. Her iki şekilde de Hummingbird güncellemesiyle Google, arama yapılan kelimeye en yakın sonuçları ve en çok aranan cümle veya yine kelime olarak karşımıza çıkarır.

  • Uzun anahtar kelimeler ve sorular

Sesli yardımcı aracılığıyla bilgi ararken, insanlar bir insanla konuşuyormuş gibi davranırlar. Çoğumuz kısa anahtar kelimeler kullanmıyoruz. Bu şekilde uzun cümle kurmak sadece sesli arama optimizasyonu için değil, aynı zamanda geleneksel SEO için de iyidir. Aslında, ikiden fazla kelime içeren ifadeler daha az rekabet yaratır ve üst sıralarda yer almak için daha çok şans tanır. Bir sorgulama yazarken kişi aradığına en yakın anahtar kelimeleri yazmaya yönelir. Örneğin “Şişli’deki en iyi kahveciler.” Fakat sesli sorgulamada daha doğal aramalarla karşılaşıyoruz. Öncelikle, ses yardımcınızla konuşarak, “Hey Siri…” vb. ile başlarsınız ve bu gibi ifadeler yalnızca anahtar kelime tabanlı bir sorgulama yapmak yerine, cihazınızla iletişim kurduğunuzu düşünmenizi sağlar. Öyleyse, en iyi kahveyi ararken, bir soru sormanız daha normaldir: “Hey Siri, Kadıköy’de en iyi kahveyi nerede içebilirim?” gibi.

  • Sayfanın hızı

Sayfa hızı, sayfanızın yüklenmesi için gereken süre anlamına gelir. Bu, sayfanızın sesli arama sonuçlarında görünüp görünmeyeceğini de etkiler. Sesli aramayı kullanan bir kişi hayal edin. Muhtemelen hareket halindeyken veya acelesi varken arama yapıyordur. Bu nedenle, bu arama yapanlara ulaşmak için sayfa hızı optimizasyonu gerçekten yüksek önceliğe sahiptir. İlk adım olarak, mevcut web sitenizin hızını PageSpeed Insights ile analiz edebilirsiniz. Bu araç, sitenizin geçerli yükleme süresinin yeterince hızlı olup olmadığını ve daha hızlı hale getirilmesi için önerilerde bulunur.

  • Yapılandırılmış Veriler

Yapılandırılmış veriler, HTML işaretlemesine eklenen koddur ve arama motorları tarafından sitenizin içeriğini daha iyi anlamak için kullanılır. Yapılandırılmış verileri kullanarak, arama motorlarının içeriğinizi verimli bir şekilde taramasına ve okumasına yardımcı olabilirsiniz. Şema işaretlemesiyle, markanız hakkında bilgi sağlama şeklinizi ve makinelerin yorumlama şeklini daha iyi kontrol edebilirsiniz. Yapılandırılmış verilerin uygulanması, tıklama oranını artırdığı, trafiği artırdığı ve size rekabet avantajı getirdiği bilinen zengin snippet’lerle sonuçlanır.

Aşağıdaki resimde, kırmızıyla vurgulanan kısımlar, bu zengin snippet’lerin normal olanlardan farklı olduğunu gösterir:

Sesli Arama Optimizasyonu Nedir?

Bu verilere sahip olmak, sayfalarınızın öne çıkan snippet’lerde ve sonuç olarak sesli arama sonuçlarında görünmesine de yardımcı olur. Özellikle, mobil cihazlara web siteniz ve içeriği hakkında daha iyi bilgi sağlamak için yapılandırılmış veri işaretlemesi kullanabilirsiniz.

  • Yerel SEO

Bir pazarlama ajansının verilerine göre, tüketicilerin %58’inin yerel işletmeleri bulmak için sesli arama kullandığı sonucu çıkmıştır. Çoğu insan yürürken veya bir yere giderken sesli arama kullanıyor. En çok da “yakınımda”, “yanımda” gibi kelimelere yer veriliyor. Bunu yaparken de arama motoru sizin bulunduğunuz yerin konumunu kullanıyor. Bu aynı zamanda mahalleler ve iş yerinizin birlikte çalıştığı ülkeler için de geçerlidir.

Sesli Arama Optimizasyonu Nedir?
Mucizefikir ile Görüşme Başlat
Merhaba👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?