Uluslararası Dijital Pazarlama
SEO ingilizce “Search Engine Optimization” sözcüğünün kısaltmasıdır. Arama motorlarında site ya da sayfaların üst sıralara yükseltilmesi amacıyla oluşturulan bütün çalışmaların genel adıdır.
SEO’nun asli hedefi site yada sayfayı Arama motorlarında (Google,yandex,bing) üst sıralara çıkarmaktır. Sitelerde yer alan hizmetlerin ya da ürünlerin daha çok satılması ya da pazarlanması ve daha çok müşteri ya da kullanıcıya ulaşmak amacıyla yapılmaktadır.
SEO, internet dünyasının en prestijli ve maliyeti düşük olan reklam modülüdür. SEO çalışması organik ve doğal yöntemlerle yapıldığı vakit kalıcı konumlar elde edilmektedir. Bu sayede reklam maliyetini düşürebilmek mümkündür.
SEO çalışmasında ki en mühim kural doğallık ve kalıcılıktır. SEO yapar iken Google’da üst sıralara çıkmak amacıyla organik bir şekilde siteyi Google de tanınmış duruma getirmek hedeflenir. Yapılan her doğru çalışması neticesi sitenin konumu Google arama motorunda daha iyi yerlere gelir. Yapılan her suni ve olumsuz çalışma neticesinde Google bu hali fark eder ve siteyi geriye atar.
1-Site içi optimizasyon
2- İçerik
3- Sosyal Medya
4-Backlink çalışması
5-Analiz ve Takip
1) Site İçi Optimizasyon Çalışmaları
Site içi optimizasyon çalışması SEO işlevini gerçekleştirmesine başlangıç aşamasıdır. Site içi optimizasyon çalışması yapılırken Google page speed tools, Google Mobile Test, Google Ampt test, Gtmetrix gibi sitelerden analiz ederek hatalarınızı düzeltebilirsiniz.
2- İçerik
Google arama neticelerinde kullanıcıya en doğru neticesi yani en doğru bulguyu aktarmayı hedefler. Bu yüzden sitemizde oluşturulan içerikler kullanıcıya doğru bulguyu aktarmalıdır. İçerikler oluşturulurken kullanıcıya bilgi en yalın ve net şekilde verilmelidir lüzumsuz terim ya da sözcük tekrarlarından kaçınılmalıdır.
3- Sosyal medya
Sosyal medya çalışması bir sitenin popülarite kazanması ve üst sıralara çıkması amacıyla muhakkak yapılması gereken asli çalışmadır. Sosyal medya amacıyla Google Plus, Facebook, Twitter, Pinterest, İnstagram, Youtube gibi siteler muhakkak aktif olarak kullanılmalıdır. Bu sayede sitenize organik hit getirebilir takip edilen sayfalarınız yardımıyla kalıcı bir takipçi edinebilir ve sabit bir kitleyi sitenize çekebilirsiniz.
4-Backlink çalışması
Günümüzde yeni açılan bir firmanın nasıl afişini, bilboard’a reklamını, katvizitini ya da broşürünü dağıtıp imzamızı bırakıyorsak, internet pazarında de bu reklam yani imza bırakma çalışması backlink ile yapılmaktadır. Backlink çalışması yapılırken nereden backlink aldığınız ve nasıl aldığınız gerektiğince mühimdir. Backlink çalışması en ilgi etmemiz gereken ve en riskli aşamadır.
5-Analiz ve Takip
SEO çalışması yapılırken analiz ve takip konusu ile ilgili çok titiz davranılmalıdır. Her oluşturulan çalışma neticesi sitenin sayfaları ne derecede iyileşiyor ya da dönüşümler nasıl oluyor ilgili takip edilmeli ve kullanıcı tecrübesi iyi ölçümlenmelidir. Kullanıcı tecrübesini yükseltmek sitenize üst sıraya taşırken elinizde ki en büyük koz olacaktır.