Arama motoru nedir sorusuna verilebilecek en temel yanıt, kullanıcıların belirli kelimeleri internet üzerinde aratarak istedikleri bilgilere ulaşabilmelerini sağlayan ara yüzler olarak verilebilmektedir. Günümüzde uçsuz bucaksız bir dünya haline gelen web dünyasında, yüz binlerce web sitesi bulunmakta ve bu web siteleri de kendilerine ait URL’lere sahip olmaktadırlar. Bu URL’lerin bulunmasına ve sıralama almasına yardımcı olan kısım da arama motorlarıdır.
İnternet kullanıcılarının her türlü konuda ulaşmak istedikleri her türlü bilgi vb. içerikler web sitelerinde yer aldığı için bu web sitelerine de bir arama motoru vasıtasıyla ulaşılabilmektedirler. Bu noktada aynı zamanda herhangi bir firmanın web sitesine, ünlü bir giyim markasının web sitesine, bir haber sitesine veyahut araştırmada bulunduğunuz bir kişinin sosyal mecralarda yer alan profiline arama motorları sayesinde ulaşılabildiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Günümüz teknolojisinde arama motorları sadece merak edilen her şeyin aranıp bulunması için kullanılan bir ara yüz değil, aynı zamanda milyonlarca kişinin kullandığı bir platform olduğundan en ekonomik reklam verilecek alanlardan bir tanesi olarak da kabul edilebilmektedir.
Google, Yahoo, Bing vb. arama motorları arasından en çok kullanılan Google olsa da diğerleri de bilgi akışı, araştırma vb. durumlar için sık sık ziyaret edilen arama motorları olarak bilinir. İsmi ne olursa olsun, her türlü arama motorunu kullanırken öğrenmek istediğiniz kelimeyi aratarak istediğiniz bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür.
Arama Motoru Çalışma Prensibi Nedir?
Arama motorlarının özellikleri prensip olarak aynı amaca hizmet etmektedir. İyi denilebilecek seviyedeki arama motorları, kullanıcıların her türlü aramasının karşılığını verecek donanıma sahip olmalıdır. Bu da başarısıyla hepimizin bildiği üzere 1. Sırada yer alan Google ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Arama motorlarında yer alan araştırma ve sonuç aşaması üç ayrı unsurdan meydana gelmektedir. Bunlar web motoru, arama indeksi ve kullanıcı ara birimi olarak kabul görür. Web robotu denilen aşamada, arama motoru sayfaları iyice dolaşıp kendi veri tabanına kaydeder. Arama indeksi de yapılan bu ziyaretlerdeki sayfaların bir kopyasını belleğinde tutar. Son olarak kullanıcı ara biriminde ise kişilerin yapmış oldukları araştırmalarda en uygun sonuçları kullanıcıların önüne çıkartır ve konuyla ilgili en sık ziyaret edilen sayfaları kullanıcıya öncelikli olarak gösterir.