Dünyada en çok kullanılan arama motoru Google olduğundan, artık web dünyasında her sitenin bu arama motorunda üst sıralara çıkıp başarı kazanabilmesi için uyması gereken belli başlı kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların bütünü Google ilk sayfa kriterleri olarak anılır. Yapılması gerekenler eksiksiz olarak yapıldığında, siteler mutlaka bir ivme kazanarak başarıya ulaşacaktır.
E-ticaret, reklam vb. alanlar artık çok büyük bir oranda internet dünyası üzerinde ilerlediği için Google otoritesinde bir yer edinmek; üst sıralara çıkmak, başarılı bir site olabilmek siteler için hayati bir öneme sahip olmuştur. Bu sıralamalardaki yükselişler de Google’ın belirlediği kurallar ve algoritmalar zincirlerini sürekli takip ederek istenilen her şeyi yerine getirmekle mümkün olmaktadır.
Google’da İlk Sayfada Çıkmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Google sıralama kriterleri temel prensip olarak hiç değişmese de, her geçen gün geliştirilen teknikler sayesinde algoritmalar değişebilmekte ve bununla birlikte mevcut olan gerekliliklerle pek çok yeni seçenek daha eklenmektedir.
Esasen bu konuda bilinen ana faktör, Google’ın bu konuyla ilgili hiçbir zaman yazılı, kesin maddelerin olduğu bir bildirge yayınlamadığıdır. Yani burada anlatılmak istenen, Google’ın konuyla alakalı hiçbir zaman halka açık bir yayında bulunmaması ve maddeleri açıkça ilan etmemesidir.
Sadece bilinen kadarlık kısmıyla bir site düzenlemesi yapan site sahipleri, ayrıca Google arama sonuçları sıralaması konusunda üstlere çıkabilmek için yapılan SEO uygulamalarına da mutlaka dikkat ederek üst sıralara doğru ilerleyen bir ivme kazanmaya çalışmaktadırlar.
Konuyla ilgili olarak özetlenecek kriterler şu şekildedir;
- Domain dediğimiz alan adının önemi göz önünde bulundurulmalıdır. Google’ın algoritmasına göre domain yaşının fazla olması, sıralamada daha çabuk yükselmesine katkı sağlamaktadır. Çünkü Google’ın gözünde domain ne kadar eskiyse, sitenin o kadar uzun dönem bir şekilde başarılı olup bu süreçleri sanal dünyada geçirebildiğine delalettir.
- Aynı zamanda domain tescil süresinin uzunluğu da Google’ın gözünde sitenin ne derece güvenilir olduğunun ispatı olduğundan bu özelliklere de önem verilir. Domain konusunda bir de anahtar kelimelerim domain’in içerisinde geçmesine dikkat edildiği söylenebilir. Günümüzde vazgeçilmez gereklilikler arasında gösterilmese de, yine de bu standarda dikkat edilmesi sıralamalarda üste çıkılmasına fayda sağlayacaktır.
- “On-Page” dediğimiz site içi düzenlemeleri Google sıralama algoritması için oldukça önemlidir. Yazılacak bir içerik üzerinden yapılacak bu düzenlemelerde genel olarak başlık etiketlerinin mutlaka kullanılıyor olması ve bu kullanımlarda da anahtar kelimeler üzerinden(anahtar kelime yazının balında kullanılacak şekilde) bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda açıklama etiketlerinde (“Meta Tag” olarak da bilinir) mutlaka anahtar kelimelere yer verilmesi, H1 dediğimiz ana konu başlığında mutlaka ilgili anahtar kelimenin yer alması ve yazının genelinde anahtar kelimenin doğru yoğunlukta olması(toplam kelime sayısının %2-%3’üne tekabül edecek şekilde) gibi konulara da mutlaka dikkat edilmelidir.
- İçerikler konusunda da içeriğin uzunluğu, özgünlüğü, kullanılan görsellerin ya da videoların alakalı ve sitenin hızını düşürmeyecek şekilde seçiliyor olması, içeriklerin belirli dönemlerde geniş çaplı bir revizeden doğru şekilde geçiriliyor olması, anlatılanların kullanıcı dostu bir şekilde anlatılıyor olması, alt başlıklarda da konuyla alakalı kelime seçimlerinin yapılıyor olması, otoriter olarak bilinen sitelere konuyla alakalı olacak şekilde link verilebiliyor olması, aynı zamanda iç linklemelerin de dış linklemeler gibi önemli olduğu bilinip onun da ihmal edilmeden yapılıyor olması gibi örneklendirebileceğimiz pek çok öncelik göz önünde bulundurulmalıdır. Google sitenizi en ufak detayına kadar inceleyecek olduğundan, hem metin kısmı hem teknik kısım her şeyiyle incelediğinden her alanda yapılması gerekenleri eksiksiz olarak atlamadan yapmanız gerekliliğini Google’da ilk sayfada çıkmak için unutmamanız gerekir.
- Biraz da teknik kısımların bir kısmına değinirsek, backlink alınan koşullardan bahsetmemiz mümkündür. Örneğin, eski bir domain’e sahip siteden backlink almak Google’ın gözünde bizim de başarılı bir site olduğumuz izlenimini yaratır. Bunun dışında; backlink alınan domain sayısı, bu domain’lerin Google’ın gözünde güvenilir siteler olması(“PageRank” dediğimiz özellik budur ve önemli bir kriter olarak bilinir), verilen linklerin anasayfaya yönlendirilebilir olabilmesi, rakip sitelerden aynı anahtar kelimeler üzerinden link alınabilmesi, site içerisinde aşırı 301 yönlendirmesinin olmamasına özen gösterilmesi, alınan linklerin sürekli aynı sitelerden alınmaması, backlink’lerde yer alan içeriklerin sizin sitenizdekiyle aynı kalitede olması gibi önemli maddelerin de uygulamaya alınmasına özen gösterilmelidir.
- Sitelerin Google’da üst sıralara çıkabilmesi için organik dediğimiz takipçi/ziyaretçi trafiğine sahip olması hayati önem taşır. Bu sebepten site içerisindeki içeriklerde kullanıcıları sayfayı çekecek anahtar kelimeler kullanılması ve bu kelimelere yönelik içerikler üretilmesi, gelecek ziyaretçilerin kesinlikle satın almadan doğal içeriklerle gelmesinin sağlanması, siteye gelen kullanıcıların sitede belirli bir süre kalmasının sağlanabilmesi, “doğrudan trafik” dediğimiz kullanıcıların sitenizin adını direkt olarak arama kısmına yazarak Google üzerinde sizin dikkat çeken bir site olduğunuzu belirleyebilmesi, gelen ziyaretçilerin tekrar tekrar sizin sitenizi ziyaret edebilmesinin sağlanması, Google üzerinden sitenizin bir yer iminin olması, sayfanız hakkında olumlu yorumların yapılıyor olması gibi standartların sitenizde var olmasına dikkat ettiğiniz takdirde Google sıralama faktörleri konusunda başarılı bir noktaya gelmeniz söz konusudur.
- Son olarak değinebileceğimiz birkaç husus daha bulunmaktadır. Nofollow kullanımıyla alakalı öncelikle bu terimin ne anlama geldiğini anlatabiliriz. Dışarıya çıkarılan linklerin Google tarafından kaliteye yönelik bir değerlendirme altına alınmaması adına nofollow olarak gösterilmesi gerekmektedir. Bu sebepten ötürü de dış linklemelerde biz kendi sitemizin değerini paylaşmak istemiyorsak da Google’ın gözünde değer kazanabilmek için bu yönteme başvurabiliriz. Bunun dışında “favicon” dediğimiz, her sitenin kendisine özgü bir logosunun bulunması gerekliliğidir. SEO kısmına da katkı sağlayan bu simgenin görünür olarak eklenmesi, site kalitesinin yükselmesine katkı sağlamaktadır.
- Sitelerde yer alan Javascript dosyalarının da mutlaka azaltılması gerekmektedir. İşe yaramayan ve kullanılmayan dosyalar silinerek site hızının düşme durumu ortadan kaldırılarak daha temiz bir background’a sahip olunması sağlanabilir. Sitelerin arka planında değer alan “robots.txt” uzantısı ise Google’a siteyle alakalı indekslenmesi istenen ve istenmeyen dizinlerin gösterildiği alandır. Bu alanda da başarılı olunması isteniyorsa Google’ın sitenizde yaptığı taramalarda kullandığınız robots.txt dosyaları ile taranacak dosyaları belirleyebilmeniz ve bu dosyalarda başarı göstermeniz mümkündür.