SEO analiz dediğimiz unsur, web siteleri için geçerli olan ve sitelerin var olduğu arama motorunda uyumluluk durumunun ne kadar gerçekleştirilebildiğini görmenizi sağlayacak çalışmaların bütünüdür. Sitenizin mevcut halindeki durumunu yapacağınız bu çalışmalarla görebileceğiniz gibi aynı zamanda sitenizle alakalı yaptığınız iyileştirme çalışmalarında eksik kaldığınız, yanlış yaptığınız ve geliştirmeniz gereken kısımları da görerek daha doğru çalışmalar yapmanız da mümkün hale gelecektir.
Web sitesi analizi ve raporlama yapıldığında sitenizin özellikle arama motorlarının taramasında başarılı olabilmesi için ne gerekiyorsa detaylı bilgileri elde etmeniz mümkündür. Böylelikle düzenli bir şekilde yapılan bu site analiz raporu uygulamaları sayesinde oluşan sorunlara kısa vadede çözüm bulabilmeniz ve başarısızlıkla karşılaşma riskini ortadan kaldırabilmeniz mümkün olacaktır.
SEO Analiz Çalışmaları Nasıl Gerçekleştirilir?
Google görünürlüğünü test etme: Google üzerinden yapılacak bir görünürlük araştırması neticesinde, bu arama motorundaki sıralamalarınız hangi anahtar kelimede kaçıncı sırada yer aldığınızla ilintili olarak karşınıza çıkacaktır. Detaylı bir arama yapılması sonucunda hangi kelimelerde yükselişte, hangi kelimelerde düşüşte olduğunuz ortaya çıkartılarak yoğunlaşmanız gereken alanlar daha net olarak karşınıza çıkar.
URL ve Meta açıklamalarını analiz etme: Firma olarak bir ajansla anlaştıysanız ya da bireysel olarak yapacağınız SEO analizinde, mutlaka ve mutlaka internette yer alan web sayfalarınızın URL’leri ve meta açıklamaları da kontrol edilmektedir/edilmelidir. Eğer URL yapılarında bir bozukluk olan sayfalarınız varsa ya da arama motorlarında uyumsuzluk yaratacak problemler varsa bunlar acilen giderilip sitenin başarı puanı yükseltilmelidir.
Sayfadaki tüm başlıkları kontrol etme: SEO analiz süreçleri kapsamında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de başlıklardır. SEO uygulamalarından bildiğimiz H1,H2,H3… gibi başlık etiketlerinin yazıların içerisinde doğru yerlerde doğru sayılar ile kullanılması çok önemlidir. Örnek verilecek olursa; sitedeki ana başlık H1 olacak şekilde alt başlıklar H2,H3 şeklinde çok fazla sayıda kullanılmadan gerekli açıklamaların üzerine konumlandırılırsa yeterli olmaktadır.
Yönlendirme linklerini (Backlink) kontrol etme: Backlink dediğimiz başka sitelerden sitemize gelen yönlendirmeler kısmında da bu backlink’i aldığımız sayfanın kalitesi, yönlendirme yaptığı sayfalar ve bu sayfaların düzgün çalışıp çalışmadığı oldukça önemlidir. Yapılacak analizlerde bu kontroller de mutlaka sağlanarak bir problem varsa düzeltilecektir.
Bozuk linkleri (404 Yönlendirmesi) kontrol etme: Sitede 404 yönlendirmesi dediğimiz yönlendirmeleri alan bozuk sayfalar mutlaka link olarak kontrol edilmelidir. Çünkü site analiz raporu çıkartıldığında bu tip hatalar görülüyorsa bu durum sizi Google’ın gözünde de düşük kaliteli siteler arasına sokacaktır. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına bu bozuk linklerin siteden kaldırılması şarttır.
Görsellerin etiket ve URL kontrolü: Site analizlerinde ele alınan unsurlardan olan görsellerin etiketleri ve URL yapıları da önem taşır. Sayfada yer alan görsellerin içerikle uyumlu olması, alt etiketlerinin doğru verilmesi ve URL’lerinin doğru yönlendirme yapması SEO analizi konusunda önem taşır.
İçeriklerin kalite kontrolü: SEO raporu hazırlanırken mutlaka ve mutlaka teknik kısmın yanında sitede yer alan içeriklerin özgünlüğü ve kalitesi de incelenmelidir. Bu içeriklerde konuyla alakalı anahtar kelimelerin doğru sayılarda yer alması, kopya içeriklere sayfalarda yer verilmemesi, içeriğin konuyla alakalı olarak oluşturulması ve açıklama metinlerinin uzunluklarının doğru ayarlanması gibi unsurlar analiz kısmında önemlidir.
Site hızı kontrolü: Bir web sitesinin yüklenme hızı da pek tabi arama motorlarındaki sıralamanızı kalitenizi etkilediği için etkileyecektir. Ücretsiz SEO analiz araçları kullanarak ya da daha profesyonel bir şekilde çalışarak elde edeceğiniz analizlerde var olan hız testlerinde de alacağınız sonuçlara göre sitenizin hızını azaltan unsurlardan kurtulmanız yeterli olacaktır.