Uluslararası Dijital Pazarlama

Header
Anasayfa » WordPress SEO Ayarları

WordPress SEO Nasıl Yapılmaktadır?

WordPress SEO ayarları, kuracağınız bazı eklentiler sayesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Sizlere bu makalemizde yapmanız gerekenler ve eklemeniz gereken eklentiler hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle yapmanız gereken ilk şey kalıcı bağlantı ayarlarını gerçekleştirmektedir. Bunun için de

WordPress yönetim panelinde yer alan, “ayarlar” menüsündeki kalıcı bağlantılar bölümünden kolaylıkla link ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz. Google her zaman sade ve hedefe yönelik “url” yapılarını önermektedir bunun için de söz ettiğimiz bu kalıcı ayarları yapmanız oldukça önemlidir.

Kısacası WordPress SEO ayarları, web sitenizi kurduktan sonra yapılması gereken ilk ayarlardır. Kısa sürede yapılan bu ayarlar sitenizin gelişmesi ve ilerlemesi açısından önemli olduğu kadar ziyaretçilerin de memnuniyeti açısından son derece önemlidir. Gelelim bu ayarların neler olduğuna…

Kalıcı bağlantı ayarları

İlk olarak Kalıcı Bağlantı (Pretty Permalink) Ayarları yapılmalıdır.  Bu ayar yapılmadığı takdirde sayfanızın adres çubuğundaki görünümü “?p=466” vb. Şeklinde olur ve bu hoş bir görünüm vermeyeceği gibi ziyaretçilerin de site alan adını aklında tutması pek mümkün olmayacaktır. Pretty permalink ayarı için; Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar menü adımlarını takip ederek istediğiniz seçeneklerden size uygun olanını seçebilirsiniz.

 

Ping Ayarları

Diğer bir ayar ise, Ping Ayarlarıdır. Ping servisleri sayesinde sitenize ekleyeceğiniz her bir yeni içeriğin, internet ortamına ping adı verilen bildirimler yapmasını sağlar ve bu sayede de sitenizin güncelliği belirlenmiş olur. Ping ayarlarını yapmak için  Ayarlar > Yazma menü adımlarını izleyin ve sonrasında “Servisleri Güncelle” başlığına gelerek, Güncelleme Servisleri bağlantısına tıklayın. Açılan bu sayfada “XML-RPC Ping Services” başlığı adı altında bulunan bağlantıları da kopyalayıp “Servisleri Güncelle” başlığının altındaki kutucuğa yapıştırın ve son olarak değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın! Diğer bir ayardan da bahsedecek olursak Gezinebilirlik ayarları da WordPress tabanlı sitelerin yanı sıra diğer tüm web siteleri için oldukça önemli bir detaydır.

Gezinebilirlik Ayarları

Gezinebilirlik ayarları da WordPress tabanlı sitelerin yanı sıra diğer tüm web siteleri için oldukça önemli bir detaydır. Google bu durumu “crawlable” yani “taranabilir/gezinti yapılabilir” olarak belirtmektedir. Kısacası web sitenizde var olan tüm içeriklerin ve yazıların  ulaşılabilir olması gerekmektedir. Gezinebilirlik ayarları WordPress üzerinde oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Ancak ilk olarak menü adeti belirlenmelidir. Menü ayarları için Görünüm > Menüler sekmesine tıklayarak bir menü meydana getirin ve dilerseniz de oluşturduğunuz bu menüye   sol taraftan çeşitli bağlantılar ekleyebilirsiniz.

WordPress SEO eklentileri nelerdir?

WordPress SEO ayarları içerisinde oldukça tercih edilen bir eklentiden de bahsedecek olursak bu eklenti; All in One SEO Pack Eklentisidir. WordPress sisteminin en çok bilinmekte olan ve tercih edilen eklentilerinden olan All in One SEO Pack, bir SEO eklentisidir. Bu eklenti sayesinde sitenizde yer alan anasayfanın ve tüm içeriklerinizin meta ayarlarını kolaylıkla değiştirebilir ve ilgili olan parametreleri de ayarlayabilirsiniz.

Bir diğer kaliteli SEO eklentisi YOAST’dur. Bu eklentiyi ücretsiz olarak kullanabilir ve bir çok özelliğinden yararlanabilirsiniz. Sizlere, tüm sayfalarınızı tek tek %100 Google uyumlu hale getirmek için yardımcı olan bu eklenti sayesinde aşağıdakileri yapabilirsiniz;

  1.  Metnin içerisinde kelime sayısını görebilirsiniz.
  2. Title ve description etiketlerinizin anahtar kelimeniz ile uyumluluğunu görebilirsiniz.
  3. Odak anahtar kelimenizi girebilirsiniz.
  4. Meta title ve desc. etiketlerinin uzunluğunu / karakter sayısını görebilirsiniz.
  5. Facebook opengraph ve twittercard etiketlerini tanımlayabilirsiniz.
  6. Anahtar kelime geçme oranını görebilirsiniz.
  7. Headings etiketlerinin ayarlarını görebilirsiniz. 
  8. Resimleri görebilir ve ALT etiketinin anahtar kelime uyumlu olup, olmadığını tespit edebilirsiniz. 

Bunun gibi daha bir çok özelliğe sahip eklentinin ücretli versiyonu da bulunmaktadır ve çok kullanışlı bir eklentidir.

Ek olarak, Schema eklentisini de mutlaka kullanmanızı tavsiye ederiz. Tek bir eklenti ile sitenizi schema.org uyumlu hale getirerek, semantic yapısını aktif edebilmeniz mümkündür.

Diğer bir WordPress eklentisi ise; Google XML Sitemaps Eklentisidir. Google ve diğer tüm arama motorlarının gereksinim duyduğu .xml uzantılı sitemap sayfalarını meydana getirmekte olan bu eklenti genellikle en çok tercih edilen ve sık kullanılan eklentiler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Google XML Sitemaps Eklentisi sayesinde oluşturacağınız tüm sitemap sayfaları ile arama motoru botlarını, sitenize eskisinden daha fazla çekerek indekslenme hızınızı da kolaylıkla arttırabilirsiniz. SEO Friendly Images Eklentisi de yine google’ın görsel aramaları sayesinde trafik ziyaretçi kazanmak için kullanılmaktadır. Bu eklenti ile tüm görselleriniz için “title” ve “alt title” değerlerini oldukça kolay bir şekilde verebileceksiniz.

Son olarak ise SEO Smart Links Eklentisi, wordpress eklentileri içerisinde yine en çok kullanılanlar arasında yer almaktadır. Site içi backlink paylaşımını bu eklenti sayesinde kolaylıkla yönetebilirsiniz.