Uluslararası Dijital Pazarlama
Site analiz raporu; kurumsal ya da şahsi olan web sitelerinin incelenmesi sonucunda, sitenin hızı, içeriği, kodu ve rakip siteler açısından analiz edilmesine denilmektedir. Burada sitenin analizi yaılırken sitenin hem iç hem de dış faktörleri göz önüne alınarak incelenmektedir. Ste analizi yapılırken genellikle tercih edilen seo yazılınlarından bazıları ise; Semrush, Moz, Similarweb, Ahrefs, Sistrix, Onpage.org, Scremaing frog vb.
Site analizi neden yaptırılmalıdır ?
Site analiz raporu sayesinde aslında web sitenizin nasıl bir yol izlenmesi gerektiği belirlenir. Yani sitenizin sıralamada ne durumda olduğu ya da sıralama kayıpları var ise bu durumun neden kaynaklandığı ve çözümlenmesi açısından site analizine gerek duyulmaktadır. Ayrıca web siteniz herhangi bir filtreye takılmış olmasa dahi, rakip sitelerin kullandığı tüm bağlantılar ve içerikleri analiz edildiğinden dolayı yine rakiplerinizden her zaman bir adım önde olacak şekilde çalışmalar yapabilmenizi sağlamaktadır. Dolayısı ile de sitenize hem daha çok ziyaretçi çekmiş olursunuz hem de gelen ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürme olasılığınız da artmış olur.
Seo raporu içeriğinde neler bulunur?
Site analizlerinin yapılmasında öncelik her zaman rakip sitelerin incelenmesi ve bağlantılarının tespit edilmesi ile başlar. Daha sonrasında ise site içerisinde detaylı analizler yapılır. Örneğin kod analizi, sektörel analizler vb. Bunların dışında ise rakip sitelerin alt yapıları incelenir ve ayrıca yine rakiplerin anahtar kelime sıralamaları da incelenerek gerekli raporlara eklenir. Rakiplerin analizi bittiğinde kendi sitemizin anahtar kelime sıralama analizi yapılır ve sonrasında ise web sitemizin genel seo değerlendirilmesi ve siteye ait backlink profili incelemesi yapılır. Sitenin kodsal ve içeriksel tüm analizleri bittiğinde ise bu sefer devreye sosyal medya analizi girer. Özellikle son dönemlerde oldukça etkili olan sosyal medya site analizlerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Sosyal medya analizinin ardından ise son olarak Cezalı ve filtreli alt sayfaların tespiti yapılarak site analizi sonlandırılır.
Site analizlerinin raporlanması süreci sitelerin içeriğine ve zorluk derecesine göre değişkenlik göstermektedir.