Uluslararası Dijital Pazarlama

Header
Anasayfa » Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu, sitelerin arama motorlarındaki görünürlüğünü arttırmak için yapılan işlemler bütünüdür. Arama motoru optimizasyonu adına yapılan her bir düzenleme ile ciddi yükselişler elde edilebilir.

Doğru yapılan SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ile pek çok konuda sitenizin öne çıkması mümkündür. Peki, doğru arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır?

SEO çalışmaları, sürekli yapılan işlemler bütünüdür ancak küçük ipuçları ile sitenizi üst sayfalara kolayca taşıyabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu için 6 Basit İpucu

Site Tasarımınızı Kullanıcılarınıza Göre Yapın

Sitenizin tasarımı ne kadar dikkat çekici olursa olsun, site kullanıcılarına hitap etmeyen tasarımlarla başarı yakalamak güçtür. Bu nedenle sitenizin kullanılabilirliği ve erişilebilirliğini her şeyden önde tutmalısınız. Kullanıcılar, aradıklarını bulamadıklarında sitede çok fazla zaman geçirmeyecekleri gibi siteye bir daha uğramayacaklardır.

Sitenizin Amacın Uygun, Göz Yormayan Renkler Kullanın

Site tasarımlarında göz önüne alınması gereken en önemli şeylerden biri de; kullanıcıların gözünü yormayan ama sitenize uygun renkler kullanmaktır. Örneğin; bir E-ticaret sitesiniz varsa, satışı arttıran turuncu rengi kullanabilirsiniz. Doğru renk kullanımı, size artı puan kazandıracak önemli bir detaydır.

Eksik ve Hatalı Kodlamalara Dikkat!

Her ne kadar kullanıcılar görmese de sitelerin görünmeyen yüzü yani kod alanları Google tarafından dikkate alınmaktadır. Bir web sitesinin kodlarında eksiklik veya hata varsa, Google gözünde değeri düşecek, dolayısıyla ilk sayfada yer alması zorlaşacaktır. Bu yüzden sitelerin W3C standartlarına uygun olacak şekilde sitelerini kontrol edip Google tarafından gelebilecek uyarıları en aza indirgemesi gerekir. Kodlama üzerindeki eksiklikler düzeltildikçe, siteler Google tarafından ödüllendirilebileceği gibi sitelerin Trustrank değeri de olumlu etkilenecektir.

Heading Kullanımlarına Dikkat

Heading alanları H1’den H6’ya kadar gider. En değeri olan Heading 1 tagı başlık tagıdır. H1, girilen içeriğin ana başlığı anlamına gelir. Heading 1 etiketinin eksik olması, büyük bir eksiklik olduğu gibi fazla olması da risk oluşturur. Bu sebeple zorunlu kalınmadıkça H1 tagleri 1 kere kullanılmalıdır. Sayfa içi alt başlıkları olarak geçen h2 taglerinin de kullanımına özen gösterilmelidir. H2 tagı H1 tagının aksine daha fazla kullanılabilir ancak bu sayının 4’ü geçmemesi gerekir.

Fotoğraf Alt Etiketlerine Unutmayın

Her ne kadar metinler kadar önemli olmasa da makale içinde kullanılan görseller de arama motoru optimizasyonu için önemli bir detaydır. Google tarama mantığı kelimelerle işler bu yüzden Google’ın fotoğraflarınızı anlamlandırabilmesi için görsellere de alt etiket yani bir isim vermelisiniz. Bu ismin anahtar kelimenizi içermesine dikkat etmelisiniz.

Kaliteli Backlinkler Almaya Çalışın

Yukarıda bahsettiğimiz her bir öneri site içi optimizasyonu parçasıydı, bütün bu revizelerden sonra site dışı optimizasyona geçilebilir. Site dışı optimizasyon denildiğinde ilk akla gelecek şey ise backlinktir. Backlink dediğimiz kavram, başka sitelerden sitenize link verilmesidir. Ancak backlink aldığınız sitelerin kaliteli sitelerden oluşması gerekir aksi takdirde sitenizin değeri artmak yerine çok daha düşecektir. Ziyaretçi oranı yüksek, domain süresi uzun, özgün içeriklerin yer aldığı bir siteden backlink almak, sitenizin değerini oldukça yükseltecektir.

Kaliteli bir arama motoru optimizasyonu için verdiğimiz tüm bu ipuçlarını uygulamak, süreklilik ister. Bu sürekliliği devam ettirebilecek bir alt yapınız yoksa, uzman SEO firmalarıyla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?